Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология към Център по растителна

...
Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология към Център по растителна
Коментари Харесай

Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология ” към Център по растителна систематична биология и биотехнология (ЦРСББ) взаимно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН) създадоха новаторски за България 3D модел на човешки епидермис, за изследвания в региона на медицината и фармацевтичната промишленост. Това оповестиха от пресцентъра на Центъра по растителна систематична биология и биотехнология (ЦРСББ).

Разработката включва използването на профилирани техники за възпроизвеждане на комплицираната физиологична конструкция и защитна функционалност на човешкия епидермис. Експерименталният епидермален първообраз пресъздава най-външния пласт на човешката кожа, която е най-големият орган в човешкото тяло.

Моделът дава опция на откривателите да организират високотехнологични клинични изследвания за тестване на биологичните резултати и пропускливостта на медикаменти и козметични формулировки, като минимизират потреблението на животни в научните опити. В момента върху създадения модел учените в ЦРСББ и Българска академия на науките правят проучвания, свързани с фотостареенето на кожата, породено от UVA и UVB лъчите и постигането на слънцезащитна предварителна защита с натурални артикули.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР