Изследователи от Обединените арабски емирства успяха да заснемат за първи

...
Изследователи от Обединените арабски емирства успяха да заснемат за първи
Коментари Харесай

Един от най-редките видове котки бе забелязан за първи път от десетилетие

Изследователи от Обединените арабски емирства съумяха да снимат за първи път от близо 10 години насам три разнообразни арабски пясъчни котки (Felis margarita harrisoni) в естествения им хабитат. Учените настояват, че тези животинки са толкоз потайни, че на процедура не знаем съвсем нищо за тях, написа Science Alert.

Освен че са страхотни, фотографиите ще ни оказват помощ да разберем повече за това по какъв начин този тип се оправя досега, както и какво бихме могли да създадем, с цел да подпомогнем оцеляването му.

„ Малцина са учените, които се занимават с пясъчните котки. Знаем малко за държанието, популацията и настоящото положение на този тип “, разяснява Джон Нюби от Sahara Conservation Fund. Самият той не е взел участие в проучването.

Пясъчните котки се срещат в пустините на Северна Африка и югозападна и централна Азия. Вследствие на все по-малката им популация, те са класифицирани като съвсем застрашени от изгубване към този момент близо десетилетие.

Арабските пясъчни котки са изключително сложни за разкриване. Като подвид те също са класифицирани като застрашени. За финален път са били забелязвани в естествения им хабитат в Абу Даби преди 10 години.

Именно заради тази причина откривателят Шакийл Ахмед от Environmental Agency - Abu Dhabi (EAD) решава да поведе екип от учени измежду природата, с цел да снима това мистериозно създание.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР