Изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили технология за бетонни

...
Изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили технология за бетонни
Коментари Харесай

Добавяне на въглерод превръща бетона и цялата сграда в супер батерия

Изследователи от Масачузетския софтуерен институт са създали технология за бетонни акумулатори, която е по едно и също време строителен материал и може да съхранява сила. Това разрешава да бъде превърната цяла постройка в гигантска батерия, без да се трансформира нейното предопределение. Или да вземем за пример да бъдат направени хиляди километри бетонни пътища, които в композиция ще се трансфорат и в устройства за предпазване на сила от възобновими източници.

Хитрината в тази технология е, че при разбъркване на бетон не се употребява чиста вода, а суспензия от примес от вода и въглероден прахуляк. Течността естествено образува мрежа от канали в бетона, която има фрактална конструкция – ​​големи канали се разклоняват в дребни. Това основава огромна по повърхност мрежа, която прониква в целия бетон, а съществуването на въглерод го трансформира в великански проводник или електрод. Остава да бъдат завършени две плочи от подобен бетон, да се разделят с изолатор и да се добави подобаващ електролит. По този метод батерията е подготвена.

Според изчисленията 45 куб.м. м бетон може да съхранява към 10 kWh електрическа енергия. Предимството на тази технология е, че е лесна за мащабиране - с нейна помощ е допустимо да се основават акумулатори с размер на монета, както и великански структури с огромен потенциал.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР