Изследователи от китайския университет Цинхуа са разработили изцяло аналогов фотоелектронен

...
Изследователи от китайския университет Цинхуа са разработили изцяло аналогов фотоелектронен
Коментари Харесай

Китайски учени са разработили процесор за машинно зрение – той е 3000 пъти по-бърз и 4 млн. по-ефективен от съвременен GPU

Изследователи от китайския университет Цинхуа са създали напълно аналогов фотоелектронен чип ACCEL, който дава обещание да революционизира дилемите за високоскоростно машинно зрение. Чипът, който съчетава електронни и оптични технологии е в положение да показва невиждана енергийна успеваемост и най-висока изчислителна скорост за задания, свързани с машинно зрение. В тази област новият чип е 4 милиона пъти по-ефективен от сегашните модерни графични процесори.

Традиционните процесори имат лимитирана изчислителна скорост и употребяват голямо количество сила за задания, свързани с машинно зрение, като да вземем за пример различаване на изображения за самостоятелно шофиране, роботика и здравна диагностика. Тези задания изискват обработка на изображения с висока разграничителна дарба, точна подредба и свръхниска инертност.

Чипът ACCEL осъществя преимуществата на нововъзникващата област на фотонните калкулации, която употребява светлина за обработка на информация. Чрез консолидиране на дифракционни оптични аналогови калкулации (OAC) и електронни аналогови калкулации (EAC) в един чип, ACCEL реализира забележителна енергийна успеваемост и изчислителна скорост.

Методът OAC употребява ръководство на светлинните талази посредством дифракция за шифроване и обработка на информация. Чрез потребление на интерференчни модели, основани от светлината, изчисленията се правят по аналогов метод, като данните се обработват на непрекъснати, а не на дискретни цифрови стъпки. Методът EAC употребява електронни съставни елементи за манипулиране на непрекъснати физически величини. Вместо да работи с цифрови сигнали под формата на нули и единици, EAC употребява непрестанно изменящи се аналогови сигнали.

И двата метода оферират преимущества за избрани типове калкулации и способстват за създаването на високоскоростни задания за машинно зрение.

ACCEL реализира енергийна успеваемост на системата от 74,8 пета-операции в секунда на ват, което е с повече от три порядъка по-високо от сегашните графични процесори. Скоростта на изчисленията доближава 4,6 пета-операции в секунда, като повече от 99% от изчисленията се правят оптично.

Чрез консолидиране на оптоелектронни калкулации и адаптивно образование ACCEL реализира конкурентна акуратност на подредба на обекти в разнообразни задания. Новият чип показва 85,5 %, 82,0 % и 92,6 % акуратност надлежно за дилемите Fashion-MNIST, ImageNet 3-класова подредба и различаване на видео кадър по кадър. Забележително е, че ACCEL показва висока надеждност даже в условия на слаба осветеност, което го прави подобаващ за портативни устройства, самостоятелно шофиране и индустриални приложения.

Изключително ниската консумация на сила на новия чип доста понижава разсейването на топлота, което открива опция за по-нататъшно рационализиране и миниатюризация. За разлика от обичайните оптоелектронни цифрови изчислителни системи, ACCEL гъвкаво съчетава дифракционни оптични калкулации и електронни аналогови калкулации, а архитектурата му разрешава мащабируемост, нелинейност и висока адаптивност.

Всичко ново безспорно е добре забравеното остаряло. Най-първото аналогово изчислително устройство е логаритмичната линийка, позната на по-старото потомство.

Друг добре прочут образец за аналогови изчислителни устройства е настолният аналогов компютър MN-7, създаден през 1955 година. Той сполучливо взема решение елементарни диференциални уравнения до 6-ти ред. Не по-малко сполучливо благодарение на такива машини са създавани математически модели на физични процеси, които са употребявани при решаването на задания на автоматизирани системи за ръководство на процеси.

В момента сме очевидци на това, че в света на видимо победоносните цифрови технологии още веднъж стартират да се употребяват аналогови калкулации, които са достигнали ново равнище на развиване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР