Изследователи от Аквариума на Нова Англия забелязаха нещо необичайно по

...
Изследователи от Аквариума на Нова Англия забелязаха нещо необичайно по
Коментари Харесай

Рядко срещани косатки край бреговете на Нова Англия

Изследователи от Аквариума на Нова Англия видяха нещо извънредно по време на въздушно изследване - група от четири косатки, които плуваха единствено на 40 благи (64 km) южно от Нантъкет, Масачузетс.

Според Националната океанска и атмосферна администрация китовете убийци, известни още като косатки, се срещат по-често в регионите към ледения борд на Арктика и Карибския басейн. Последното наблюдаване на косатка във водите на Масачузетс е било през май 2022 година

Катрин Маккена, асистент-изследовател в Аквариума на Нова Англия в Бостън, е първата, която вижда групата или капсулата.

" Първоначално видях единствено две пръски пред самолета ", споделя Маккена в известие за медиите. " Когато обиколихме региона, два кита изплуваха прекомерно бързо, с цел да дефинира какви са. При третото изплуване имахме прекрасен взор и можехме да забележим присъщата багра, преди огромните гръбни перки да пробият повърхността. "

Учените в аквариума употребяват рутинни аеродинамични изследвания, с цел да следят измененията в популациите на морските животни и да търсят трендове.

Орла О`Брайън, асоцииран теоретичен помощник, който управлява екипа за въздушни изследвания в Центъра за океански живот " Андерсън Кабот " към аквариума, отбелязва в известието, че наблюдението на екипа е " изключително особено ", защото популацията на косатките в западните води на Северния Атлантик е доста дребна. По време на изследването в неделя откривателите потвърдиха, че следеното от тях стадо е включвало един възрастен мъжки, една стара женска и две дребни.

През миналия уикенд в крайбрежните води на другия завършек на Съединени американски щати, в залива Монтерей в Калифорния, беше следена и друга нетипична среща с косатки - в изключително огромни количества.

Според Нанси Блек, морски биолог от Monterey Bay Whale Watch и шеф на плана с нестопанска цел " Калифорния - косатки ", в неделя там са били видяни към 30 косатки, общо 11 фамилии, в това число шест косатки от Канада.

Китовете се събират, с цел да се социализират и да открият връзки с други фамилии, с цел да ловуват по-ефективно - споделя Блек.

" Това беше най-хубавото наблюдаване, което съм виждала през 35-те си години на проучване на косатките ", споделя Блек пред CNN . " Просто неизмеримо. "

Според Блек няма ясно пояснение за какво в неделя е имало толкоз доста наблюдения, само че той загатна, че през последните няколко седмици в залива Монтерей е имало повече наблюдения.

 Снимка: New England Aquarium

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР