Американският изследовател Марк Дики е спасен след 9 дни в капан в дълбока турска пещера

...
Изследовател от Съединените щати е спасен от дълбоко в пещера
Коментари Харесай

Изследовател от Съединените щати е спасен от дълбоко в пещера в Южна Турция, където е попаднал в капан, след като се е разболял преди повече от седмица, Турската пещерна федерация TUMAF заяви,

40-годишният Марк Дики беше изваден безопасно от пещерата във вторник в 00:37 сутринта местно време (21:37 GMT понеделник), след като прекара повече от седмица под земята със сериозно заболяване, което предизвика международни усилия за спасяването му от дълбочина от 1040 метра (повече от 3400 фута) в пещерата Морка в планините Таурус в Турция.

„Дики беше изваден от последния изход на пещерата“, написа федерацията по пещернячество TUMAF в социалните медии.

„Така пещерно-спасителната част от операцията приключи успешно. Поздравяваме всички, които са допринесли!” казаха от федерацията.

Дики беше транспортиран с хеликоптер до болница в 01:50 сутринта местно време (22:50 GMT в понеделник), добави федерацията.

Повече от 150 спасители от Турция, Хърватия, Италия и други страни работиха девет дни, за да спасят изследователя от третата по дълбочина пещера в Турция.

Съобщено е, че Дики, опитен пещерняк, който е бил част от международна изследователска експедиция за картографиране на дълбоката 1276 метра (4186 фута) пещерна система Морка, се е разболял от стомашно-чревно кървене и е бил твърде слаб, за да се изкачи сам от пещерата .

Причината за заболяването на Дики не беше ясна.

С помощта на носилка спасителните екипи правеха чести спирки във временни лагери, разположени по изходния им маршрут.

Най-големите предизвикателства за спасителите бяха стръмните вертикални участъци вътре в пещерата и придвижването през кал и вода при ниски температури в хоризонталните зони на пещерата. Имаше и психологическата такса от престоя в тъмна, влажна пещера за продължителни периоди от време.

Видеоклипове от фази на сложната спасителна операция показаха екипи, които се движат надолу през пещерата с въжета и си проправят път през тесни проходи. Показано е също, че Дики получава лечение от медицински екип в пещерата.

Родителите на Дики, Деби и Анди, благодариха на международната пещерна общност, лекари, спасители и турското правителство за помощта за спасяването на сина им.

„Фактът, че нашият син, Марк Дики, беше преместен от пещерата Морка в стабилно състояние, е неописуемо облекчаващо и ни изпълва с невероятна радост“, казаха те в изявление.

След спасяването му ръководителят на Турското президентство за управление на бедствия и извънредни ситуации Окей Мемис каза на пресконференция, че здравето на Дики е „много добро“.

Европейската асоциация за пещерно спасяване каза, че много спасители са останали в пещерата, за да премахнат въжетата и оборудването, използвано по време на операцията.

Асоциацията изрази своята „огромна благодарност към многото пещерни спасители от седем различни страни, които допринесоха за успеха на тази пещерна спасителна операция“.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР