Изселването на десетки хиляди професионалисти от Хонконг, предизвикано от репресиите

...
Изселването на десетки хиляди професионалисти от Хонконг, предизвикано от репресиите
Коментари Харесай

Репресиите на Пекин не успяват да помрачат блясъка на Хонконг, тъй като схемата за таланти примамва континентален Китай

Изселването на десетки хиляди експерти от Хонконг, провокирано от репресиите на Пекин против гражданската му свободи, се компенсира от новопристигнали: континентален Китай желае да се реалокира в някогашната английска колония. КОНГ -- Изселването на десетки хиляди експерти от Хонконг, провокирано от репресиите против неговите цивилен свободи, се компенсира от новопристигнали: континентални китайци, искащи да се реалокират в някогашната английска колония.

Азиатският финансов център притегли десетки хиляди заявки за визи от континентален Китай по схемата Top Talent Pass Scheme, стратегия, стартирана в края на 2022 година, ориентирана към привличане на високопоставени експерти по приходи и топ висшисти в международен мащаб от цялостен ​​свят, макар че девет от 10 сполучливи претенденти са от Китай.

За континентален Китай, неповторимите характерности на Хонконг — като по-широка независимост на словото и достъп до интернет, неговата космополитна атмосфера, по-малко потискаща работна просвета и общество, в което способността значително надвива над връзките - разграничете го, съгласно изявленията на Асошиейтед прес с 20 притежатели на виза за континентален Китай.

Някои, като Ву, финансов експерт на към 20 години, гледат на преместването в Хонг Конг като на метод да получат по-голяма независимост и сигурност. Ву, който изиска да бъде разпознат с семейството си заради боязън от възмездие на държавното управление, сподели, че е изпитал възприятие на суматоха, когато е бил заловен в капан на непредвидими блокировки в Пекин по време на пандемията COVID-19.

Той беше изкушен да се причисли към митинг против строгите ограничавания на Китай против COVID-19, само че вместо това избра да „ бяга “, китайски евфемизъм за емигриране, който стана известен по време на пандемия. Той се реалокира в Хонг Конг през лятото.

„ Засега това е моята избавителна лодка “, сподели той.

Славите за деяние за публичното противоречие се стесниха в Китай през последните години при водача Си Дзинпин. Въпреки че са ерозирали при репресиите, последвали налагането на закон за националната сигурност от 2020 година, Хонконг към момента има цивилен свободи в западен жанр, които отразяват историята му като някогашна колония. Комунистическите водачи на Китай дадоха обещание да разрешат на полуавтономния район да резервира тези свободи в продължение на 50 години, откакто се върна под китайско ръководство през 1997 година

Wu споделя, че споделя с доста Hong Kongers има предпочитание за независимост на словото. Той също по този начин е благополучен, че има по-малко твърди националисти, известни като „ дребни розови “, в сравнение с в Пекин. Той се радва на опцията свободно да трансферира парите си в други страни и да има достъп до интернет, без да се постанова да употребява VPN за заобикаляне на цензурата което доминира в континенталната част на Китай.

Откакто държавното управление на Хонконг одобри закона за националната сигурност, заявявайки, че е нужен за възобновяване на стабилността след всеобщи продемократични митинги през 2019 година, доста от водещите деятели в града бяха преследвани. Десетки групи на гражданското общество бяха разпуснати, а откровени медии като Apple Daily и Stand News бяха принудени да затворят.

Тези политически смени, дружно със строгите ограничения за надзор против COVID-19, които бяха отстранени в Хонконг по-бързо, в сравнение с в континенталната част, способстваха за понижаване на популацията на Хонконг от 7,5 милиона в средата на 2019 година на 7,3 милиона в средата на 2022 година Международен фирмите и банките също се отдалечаваха.

Не е ясно какъв брой поданици на Хонг Конг са напуснали вечно и какъв брой заминавания са били основно заради политическия климат. Но повече от 123 800 са се преместили във Англия, а хиляди други са получили непрекъснато престояване в Канада според специфични политики за хора от Хонконг след влизането в действие на закона за сигурността.

Схемата за гении има за цел да помогне за прекъсването на това приключване на мозъци: съгласно имиграционния отдел към 37 000 молби от континентален Китай към този момент са утвърдени. Не е ясно какъв брой към този момент са пристигнали в града, в който към 135 000 континентални китайци към този момент живеят там за по-малко от седем години към 2021 година, преди стартирането на програмата. Много други са станали непрекъснати поданици след престой в града повече от седем години: близо една трета от жителите на града са родени в други елементи на Китай и самоуправляващ се Тайван, макар че множеството от тях са се преместили в Хонконг преди години.

Точно приключилият Джан Гуангвей, 22, сподели, че е отхвърлил няколко оферти за работа в континентален Китай, с цел да работи като разработчик на програмен продукт в Хонконг, целяйки да избяга от прословутия Китай “996 ” работна просвета, при която чиновниците постоянно работят от 9 до 21 часа. шест дни в седмицата.

Жанг усети сходен работохоличен метод на живот по време на стаж и е благополучен, че работата му в Хонконг изисква от него да работи единствено от 9 сутринта до 18 часа. за пет дни в седмицата. Това му разрешава свободно време за разходки и другарство с другари.

„ Ако работата стане прекомерно натоварена, тогава считам, че е безсмислено да спечелвам пари “, сподели той.

Повечето от хората в средата на кариерата си, интервюирани от АП, споделиха, че са значително стимулирани от по-широките просветителни благоприятни условия на Хонконг за техните деца.

Моника Уанг, 39-годишна бизнесдама, която си обезпечи виза, беше привлечена от свободата на словото в Хонконг и представянето й във филми и телевизионни излъчвания като съвременен град, който обгръща разнообразни способи на живот. Гладна за нови благоприятни условия за кариера, тя се надява да се реалокира в Хонконг от близкия град Джухай.

„ Искам да видя повече за света и също се надявам моите деца могат “, сподели тя.

Повечето хора, интервюирани от AP, наподобява не се обезпокоиха от стесняването на свободата на деяние за противоречие и свободата на словото в Хонконг, който към момента се радва на по-широко свободи, в сравнение с могат да бъдат открити оттатък границата в континентален Китай. Уанг сподели, че гледа на закона за сигурността като на метод да направи града по-безопасен.

Въпреки че новопристигналите може да облекчат приключването на мозъци в някои области като финансите, те може да не компенсират изцяло загубата на гении в разнообразни браншове, сподели Саймън Лий, почетен помощник в Азиатско-тихоокеанския бизнес институт на Китайския университет в Хонконг. Медицинският бранш е изгубил някои „ много опитни “ експерти, които не могат елементарно да бъдат сменени от лекари, които не са били подготвени на локално равнище, сподели той.

Експертите не са сигурни по какъв начин притокът на континентални китайци може да оформи бъдещето на града поради динамичните взаимоотношения сред новопристигналите и локалните поданици на Хонконг. Въпреки че не всички новодошли могат да приказват кантонски - майчиният език на доста хонконгчани - някои от тях могат бързо да си намерят работа, защото мандаринът става все по-известен език в града след предаването през 1997 година

Хонконг гълтам мигранти от останалата част на Китай, откогато е бил рибарско населено място преди епохи и до момента в който доста от тях са били бежанци, бягащи от революция, беднотия или комунизъм, доста други пристигнаха просто в търсене на по-добри благоприятни условия, в сравнение с можеха да намерят вкъщи.

Такива фактори играят роля в живота на новодошлите като Wu, финансовият експерт.

Той споделя, че открива, че локалните му другари и медиите в Хонконг са станали по-предпазливи, откогато е дошъл. Ако държавното управление затегне контрола и политическата атмосфера стане прекомерно задушаваща, Ву сподели, че възнамерява да се опита да остане за седемте години, нужни за приемане на непрекъснато престояване. След това, сподели той, " има огромна възможност да напусна. "

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на вести новини и събития онлайн

Мрежата на ABC News Правила за дискретност Вашите права за дискретност на щат Съединени американски щати Политика за дискретност на децата онлайн Реклами, основани на ползи Всичко за премерване на Nielsen Условия за потребление Не продавайте и не споделяйте персоналната ми информация Свържете се с нас © 2023 ABC Newswindow['__abcnews__']={ " app ":{ " uid ": " abcnews ", " mode ": " universal ", " apiEnv ": " prod ", " envName ": " prod ", " cdnPath ": " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/d8f35cd07448- release-10-31-2023.23/client ", " webpack ":{}, " nochunks ":false, " allowMocks ":true, " mockDataPort ":1981, " inclPgCSS ":true, " assets ":{ " scripts ":[ " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/d8f35cd07448-release-10-31-2023.23/client/abcnews.js ", " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/d8f35cd07448-release-10 -31-2023.23/client/prism-story.js " ], " stylesheets ":[ " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/d8f35cd07448-release-10-31-2023.23/client/css/fusion.css ",null, " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/d8f35cd07448-release-10-31-2023.23/client/css/prism-story.css " ]}, " device ": " desktop ", " edition ":{ " key ": " ", " translations ":{}}, " flags ":{ " banner ":true, " nav ":true, " footer ":true, " anltcs ":true, " localAPI ":false, " enableDistroAPI ":false}, " tms ":{ " enabled ":true, " env ": " dev ", " tag ": " https://dcf.espn.com/TWDC-DTCI/prod/ Bootstrap.js ", " tagNS ": " Bootstrapper ", " emitEvent ": " tms:ready ", " loadScript ":false, " loadAsync ":true, " frameTag ": " https://dcf.espn.com/ TWDC-DTCI/embed_privacy_prod/Bootstrap.js " }, " environment ": " prod ", " debug ":{ " on ":false}}, " ads ":{}, " analytics ":{}, " routing ":{ " location ":{ " pathname ": " /International/wireStory/beijings-crackdown-fails-dim-hong-kongs-luster-talent-104532349 ", " port ": " ", " hash ": " ", " path ": " /International/wireStory/beijings-crackdown-fails-dim-hong-kongs-luster-talent-104532349 ", " host ": " ", " protocol ": " ", " params ": " ", " query ":{}}, " params ":{ " section ": " International ", " slug ": " beijings-crackdown-fails-dim-hong-kongs-luster-talent-104532349 ", " pageType ": " призма-история ", " вид ": " wi
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР