Изригването на вулкана на канарския остров Ла Палма навлезе в

...
Изригването на вулкана на канарския остров Ла Палма навлезе в
Коментари Харесай

Нова опасност на Канарите: лавата от вулкана се излива в морето, тръгват отровни газове


Изригването на вулкана на канарския остров Ла Палма навлезе в нова фаза: потоците от лава към този момент се вливат в морето, което ги прави още по-опасни.

Потоците лава от Кумбре Виеха стигнаха до океана

Лавата от Кумбре Виеха доближи до брега и към този момент се излива във водите на Атлантическия океан. Институтът по вулканология на Канарските острови заяви в Туитър, че потоците от лава са достигнали до морето в региона на Плая Нуева.
Редакцията предлага
На фрагментите се вижда по какъв начин горещата лава се стича от скалите край брега и като огнен водопад се излива в тъмните води на Атлантическия океан. Експертите се притесняват, че могат да се образуват отровни газове, детонации и горещи талази. На фрагментите се вижда ясно, по какъв начин от морската повърхнина се издига дим и пара от изпаряващата се вода.

Щети за стотици милиони евро

Кумбре Виеха изригна на 19 септември за първи път от 50 години насам и аргументи големи вреди. Стотици къщи бяха унищожени, а над 6 хиляди души трябваше да бъдат евакуирани. Местните управляващи правят оценка дотук вредите на стотици милиони евро.

Вулканичният канарски остров Ла Палма принадлежи към Испания и от през вчерашния ден той е разгласен за бедстващ регион, което ще разреши отпущането на незабавни помощи. Испанското държавно управление към този момент разгласи пакет на стойност 10,5 милиона евро, които се отпускат неотложно. Парите са предопределени за построяването на 107 жилища за останалите без домове хора, както и за покриване на най-спешните разноски на бедстващото население.

Още месеци интензивност?

След единствената транспортна връзка със прилежащия остров Тенерифе остават фериботните линии. Но за тях се чака дълго. Вулканолозите не могат да преценяват какъв брой дълго още Кумбре Виеха ще остане деен. Възможно е интензивността му да продължи седмици или месеци.

Още по тематиката в тези зрелищни фрагменти:
Огън и вода
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР