Изригването на вулкана Анак Кракатау през 2018 г. е предизвикало

...
Изригването на вулкана Анак Кракатау през 2018 г. е предизвикало
Коментари Харесай

Цунамито след изригването на вулкана Анак Кракатау е било с височина поне 100 метра

Изригването на вулкана Анак Кракатау през 2018 година е провокирало вълна цунами с височина най-малко 100 м, заяви Физ.орг.

Ако вълната се е била насочила в друга посока, е щяла да аргументи големи опустошения.

Повече от 400 души починаха през декември 2018 година, когато вулканът Анак Кракатау изригна и отчасти се срина в морето. Породена от него вълна потегли на запад и доближи до индонезийския остров Суматра след към час, като височината й беше от 5 до 13 метра.

Нов разбор на учени от университета Брунел в Лондон и университета на Токио сподели, че бедствието е можело да бъде доста по-голямо, в случай че вълната се е насочила към по-близък бряг, тъй като е била висока от 100 до 150 м. Макар и височината на вълната бързо да е намаляла поради резултата на гравитацията и триенето, тя е била над 80 м, когато е блъснала ненаселен остров на разстояние няколко километра.

Учените са употребявали данни от морското ниво от пет места покрай Анак Кракатау, с цел да основат компютърни модели, които симулират придвижването на вълната цунами от сриването на вулкана, до момента в който доближи до суша.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР