Изригването на подводния вулкан на Санторини, което се е случило

...
Изригването на подводния вулкан на Санторини, което се е случило
Коментари Харесай

Изригването на подводния вулкан на Санторини – едно от най-жестоките

Изригването на подводния вулкан на Санторини, което се е случило преди 520 000 години (а не известните 1500 до 1600 година пр.н.е.), е намерено от многонационален екип, в който вземат участие и трима гръцки академични преподаватели. Това е едно от най-жестоките в историята, 6 пъти по-силно от това, което съвсем унищожи минойската цивилизация. Свързаните констатации са направени от изследователи-професори от лабораторията за магма и вулкани в Клермон-Феран, Франция, както и от вулканолога-доцент от EKPA Еви Номику, който взе участие в изследователския екип и приказва с ERT през вчерашния ден.

Според обява на уеб страницата Franceinfo, Том Друит, един от професорите откриватели, взели участие в интернационална задача, разгласила заключенията си в списание „ Nature Communications Earth & Environment “, научната работа, осъществена в дълбоки води в и към полето на вулкана Кристиана-Санторини-Колумбо в Гърция разкрива едно от най-големите изригвания, регистрирани в миналото в южната гръцка дъга.

Както Друит, който управлява експедицията, също заяви:

Санторини в този момент е нововъзникващ вулкан

само че в предишното е бил чисто подводен. Подводните изригвания са необятно проучени в този момент, след изригването на Hunga Tonga през 2022 година в Тихия океан.

По отношение на откритието – което той разказа като „ чудесно “ – на задачата в Санторини, той акцентира, наред с други неща, че се отнася до „ едно от най-големите изригвания, които в миналото са се случвали в тази вулканична дъга. Това изобретение ни демонстрира доста по-голям образец от Hunga Tonga за подводно изригване, което до тогава беше най-яростното изригване, записано в миналото. В Санторини имаме образец 15 пъти по-голям “, заключва откривателят.

 

Източник: ERT/ Превод:

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР