Изразът балансирано решение е много мек, когато става въпрос за

...
Изразът балансирано решение е много мек, когато става въпрос за
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Ако дадем тежко въоръжение на Украйна, трябва да знаем какво ще получим в замяна чрез опциите за компенсиране

Изразът " уравновесено решение " е доста мек, когато става въпрос за предлаганите от предходните ръководещи разновидности на решение за даването или не на оръжие за Украйна. Такава позиция застъпи някогашният министър на защитата Ангел Найденов в предаването " Това е България " на Радио " Фокус ".

" Това беше опит за избавяне, за оцеляване на четворната коалиция. Такова решението няма по какъв начин да функционира по ред причини - нямаше как да бъде оказана поддържаща алтернатива на украинската военна техника, поради  логистични проблеми. Не че нямахме индустриални мощности, само че усложненията са толкова големи, че това не сработи ", сподели Ангел Найденов.

" Сега има задоволително болшинство, което да обезпечи промяна. Прегледах плановете за решение на ДБ  от  19.10.2022 година,  от първи ден на възстановяване работата на  Народно събрание, както и плана на ГЕРБ от 24.10.2022. Те си  наподобяват, но не се припокриват ", допълни Найденов.

Основното в двата разновидността на проекторешение е да бъде изработен обзор и да се очертаят опциите да се изпрати бойна техника, да се стартират съвещания в границите на НАТО за предоставяне на заместваща и компенсираща техника.  Третото общо сред двете проекторешения е усилването на отбранителния ни потенциал, посредством многонационални сили, стана ясно от думите на някогашния министър на защитата.

" Бих подкрепил, и моето мнение е, че България не бива да прави изключение от страните,  които предоставят оръжие на Украйна. Мисля си, че новото Народно събрание ще одобри това решение. То би трябвало да бъде достатъчно отворено, с цел да може Министерски съвет да реши съгласно оценките за рисковете и отбранителните  качества на страната, кое може да снеме от въоръжение и да се извади от складовете, с цел да го дадем на Украйна ", сподели Найденов.

Той добави, че е добре, че се предвиждат  съвещания със съдружниците от НАТО за даване на заместваща бойна техника - нова или към този момент използвана.

Автоматично обаче надали ще получим заместващо въоръжение и по тази причина е нужна оценка на другите варианти.

Ангел Найденов даде образец с Гърция, която даде на Украйна бронирани машини, руски мостри, а  като отплата получи от Германия бронирани бойни машини нейно произвеждане. Подобни схеми вървят и в Чехия, и в Словакия.

" Всичко е въпрос на преценка. Аз не бих подкрепил решение, което автоматизирано да снеме от въоръжение наша бойна техника, в случай че не знаем какво ще ни коства ", сподели някогашният министър на защитата.

" Украйна желае тежко въоръжение и Противовъздушна отбрана системи, както и танкове и изтребители, противотанкови и зенитно-ракетни установки и муниции. Това, с което разполага българската армия е известно на нашите съюзници. Не е особена загадка какво можем да предоставим и какво можем да извадим от складовете. Те (украинците), предпочитат съветски мостри на въоръжение. Да, България има какво да даде и по силата на тези данни, украинската страна насочва съответните претенции ", посочи Найденов.

" Не поддържам предложение, което автоматизирано би предоставило въоръжение, без да имаме периодите и параметрите на отплата. Трябва да е ясно какъв брой би коствало и дали можем да плащаме, там където е належащо ", беше безапелационен той.

" Когато се прави оценка какво можем да дадем, това би трябвало да включва и оценка на това какво можем да получим като отплата. Ако ще е в дълготрайно време, то не е задоволително, тъй като бихме нараснали дефицита на въоръжение ", добави Найденов.

По отношение на войната в Украйна, Ангел Найденов не вижда в скоро време спокойно решение на военния спор:  " За страдание, това е една кошмарна за Украйна реалност. Не съм оптимист във връзка с споразумение или възобновяване на преговорите за мир и края на бойните дейности ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР