Изравняването на публичния и частния интерес е същината на публично-частното

...
Изравняването на публичния и частния интерес е същината на публично-частното
Коментари Харесай

Финансовият министър иска промени във важен закон

Изравняването на обществения и частния интерес е същината на публично-частното партньорство и е нещо, с което до момента не сме се справяли изключително добре. Надявам се гръцките ни сътрудници да споделят с нас триумфа си в тази област. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев при откриването на кръгла маса на тематика: " Публично-частното партньорство в България ", проведена от Делфийския стопански конгрес в София, оповестиха от ведомството.

Много постоянно грешките при реализирането на ПЧП идват точно от неналичието на баланс сред интереса на обществения и частния оператор, без значение от това какъв брой са положителни администрирането, законодателството и контролът, добави той.

" Мисля, че триумфът и методът ПЧП да не бъдат възприемани просто като средство за източване на публичен запас се крият в цялостното припокриване на интереса на частния и обществения бранш “, уверен е министър Василев.

Финансовият министър уточни като образец методът, по който страната ни отпуска оптимално допустимия от Европейска комисия размер на държавна помощ за вложения в индустриални мощности, с което бизнесът е подкрепят да създава повече и да заплаща по-високи хонорари. Ако средствата бъдат отпускани при показване на бизнес проект, в този случай единият интерес надвива над другия. Но в случай че финансирането се отпуска при условия да бъдат реализирани стъпките от бизнес проекта, тогава двата интереса са равни. От позиция на държавното управление верният метод е общественият и частният интерес да бъдат сложени наедно при започване на капиталовия развой, означи Асен Василев.

Според министъра на финансите е належащо законодателството в региона на публично-частното партньорство да се усъвършенства, тъй като все още не е задоволително гъвкаво. По думите му не е належащо да откриваме топлата вода, бихме могли да използваме непознати положителни практики и модели. Той подсети, че през днешния ден в България ПЧП е главно под формата на концесии на обществена инфраструктура – някои сполучливи, някои не – и добави, че държавното управление е в развой на смяна на част от несполучливите: " Водим диалози с всички концесионери и поставяме старания за последователност, имаме предсказуема данъчна среда. Администрацията ни също е предсказуема – и в положителния, и в неприятния смисъл. Приемственост, обаче, липсва при някои огромни държавни планове, при тяхното обмисляне, както и в някои области, в които би трябвало да се създадат тежки и непопулярни промени “.

Министър Василев изясни, че един от главните проблеми в българската стопанска система е извънредно ниското равнище на капитал и би трябвало трагично да го увеличим, без значение дали са машини, пътища, жп инфраструктура, с цел да увеличим продуктивността. " Нашата цел е точно да продължим да оказваме помощ на фирмите с техните финансови вложения. През последните 6-7 години страната е правила финансови вложения, само че частният бранш не е взел участие в същия размер. Истинският въпрос е по какъв начин да помогнем на бизнеса да влага повече и мисля, че точно ПЧП може да изиграя изключително значима роля “, уточни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР