Изравнителните сметки за парно в момента са информативни. Реални те

...
Изравнителните сметки за парно в момента са информативни. Реални те
Коментари Харесай

Изравнителните сметки за парно: Ако имаш да доплащаш - 20% ДДС, ако имаш да получаваш - 9%

Изравнителните сметки за парно сега са информативни. Реални те стават след периода за рекламации. Това сподели в изявление за БНР Кремен Георгиев, ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България.

В момента топлинните счетоводители издават изравнителните сметки със суми без Данък добавена стойност, акцентира Георгиев. По думите му това е ясно указано. 

Ако би трябвало да се доплаща, все още на фактуриране ще бъде прибавен 20% Данък добавена стойност. Ако обаче би трябвало да се получават пари назад, Данък добавена стойност ще е 9%, тъй като задължението е зародило към миг на настоящ 9% Данък добавена стойност, разясни той. 

" Накрая,  на касата ще е в действителност окончателната сума. "

Осигурилите достъп в точния момент на процедура нямат какво да вършат, с изключение на да ревизират данните, когато получат изравнителната си сметка. Всеки би трябвало да ревизира правилността на заложените данни, уточни Кремен Георгиев в предаването " Преди всички ". Срокът за рекламации е до 31 август и който открие неправилни данни, би трябвало да уведоми топлинния си счетоводител. След тази дата сумите за приемане или довнасяне се фактурират и излизат на касите на " Топлофикация ".

Ако всички уреди в постройката са регистрирани, корекции няма да има, посочи той и изясни, че след данните в изравнителната сметка има рубрика " Неотчетени жилища ", откъдето това излиза наяве. 

Какво би трябвало да се направи при неработещи уреди за отчитане за топлинната сила?

Обикновено този вид уреди не гаснат внезапно. Мигащи индикации и странни знаци обаче подсказват, че животът на батерията понижава, означи още Георгиев.

" При сходни обстановки не може да се размени с апарат от същия вид. Новият апарат при всички случаи ще бъде с отдалечен доклад. "

Преминаването към отдалечен доклад е в интерес и на топлофикациите, екстрите не са единствено за клиентите, разяснява Кремен Георгиев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР