Изравнен най-добър старт в историята, 19 точки от седем мача

...
Изравнен най-добър старт в историята, 19 точки от седем мача
Коментари Харесай

Моуриньо вече не е толкова специален, или какво се случва с "Манчестър юнайтед"

Изравнен най-хубав старт в историята, 19 точки от седем мача и единствено два позволени гола против 23 вкарани. Преди месец животът на Жозе Моуриньо изглеждаше като ария. Мениджърът на " Манчестър юнайтед " се наслаждаваше на чудесно начало на втория си сезон отпред на отбора и първо място в класирането.

Някъде там, към спирането за мачовете на националните тимове, пристигна травмата на Пол Погба, а по-късно и сривът на " Юнайтед ". С една победа от четири мача, гарнирана с нулево тъждество и две загуби (1:2 от " Хъдърсфийлд " и 0:1 от " Челси " ) надалеч от вкъщи, обстановката при " алените дяволи " стартира да наподобява притеснителна.

Равенството с " Ливърпул " беше сигналната лампа, която светна, само че тогава Моуриньо побърза да отговори на критиците си, че отборът му въпреки всичко е спечелил точка. След провалянето от " Челси " през уикенда Специалния още веднъж имаше готово опрощение, което по-скоро приличаше на заучена фраза.

" Втори сме в класирането, тъй че има 18 клуба, които са по-зле от нас. Защо би трябвало да се тормозя ", изясни Моуриньо.

Изоставане от осем точки от " Манчестър сити " след единствено 11 кръга обаче би трябвало да е мотив за съществено терзание у мениджъра на " Юнайтед ".

350 млн. паунда = 0 трофеи

В исторически проект осем точки не са някакъв неизпълним точков пасив, който не може да бъде наваксан. В историята на Висшата лига има четири съществени обрата в борбата за купата и забавното е, че във всеки един от тях е намесен " Юнайтед ".

През 1995/96 " алените дяволи " изоставаха с 12 точки от " Нюкасъл " в края на януари, само че въпреки всичко завоюваха купата след серия от 13 победи в последните си 15 мача. Две години по-късно обстановката се обърна и " Арсенал " завоюва, откакто навакса същия пасив от " Юнайтед ".

Последният сходен случай беше през сезон 2011/12, когато " Манчестър сити " навакса тъкмо осем точки за девет кръга и завоюва първа купа от 44 години насам.

В настоящия миг обаче " Юнайтед " наподобява по-близо до това да не се пребори с градския си противник, без значение че похарчи големи суми след идването на Моуриньо. Откакто португалецът стъпи на " Олд Трафорд ", той е дал 349.8 млн. паунда за шестима футболисти (Погба, Лукаку, Линдельоф, Матич, Мхитарян и Ерик Баи). Угрозата да не завоюва купа е огромна освен поради точковия актив, само че и поради представянето на " Юнайтед ".

 За по-малко от две години Моуриньо похари съвсем 350 млн. паунда.
© Reuters

За по-малко от две години Моуриньо похари съвсем 350 млн. паунда.

" До огромна степен Жозе има съществено противоборство, тъй като той е в клуб с обичаи. Когато си в " Юнайтед ", не можеш да загърбиш историята, не можеш да кажеш, че всичко стартира от теб, тъй като не е по този начин. Тук философията е построена от двама души – сър Мат Бъзби и сър Алекс Фъргюсън. И още от тях се знае, че " Юнайтед " печели с атакуващ футбол, с хубав футбол. Тук 75 хиляди фенове не идват да гледат пресметлива игра ", споделя една от емблемите на " алените дяволи " в последните 30 години Гари Невил, който е и измежду най-уважаваните специалисти на Острова сега.

Спечелените " Къмюнити шийлд ", Купа на Лигата и Лига Европа през предишния сезон са оценки и никой не го оспорва, само че когато " Юнайтед " е без купата, всичко останало се брои за крах.

Един тим у дома, напълно друг на открито

От влизането си в треньорството през 2000 година досега Моуриньо се потвърди като един от най-хубавите и сполучливи за 21-ви век. С осем трофеи в четири разнообразни страни, две Шампионски лиги и още 15 други оценки - не са доста треньорите в актуалния футбол, които са печелили повече от него.

За този интервал португалецът съумя да си построи известност на управител, чиито тимове губят доста рядко вкъщи. Между февруари 2002 година и април 2011 година, той записа 150 домашен срещи, в които " Порто " (36-2), " Челси " (46-14) " Интер " (29-9) и " Реал " (Мадрид) (14-0) не изгубиха нито един път. Второто сходно достижение беше от 45 мача с " Реал " и " Челси ".

След идването на португалеца в " Юнайтед " мощната домакинска форма се придвижи и на " Олд Трафорд ". В момента " алените дяволи " са в серия от 36 мача без загуба вкъщи (25 победи и 11 равни).

 Балансът на Моуриньо като посетител на отборите от Топ 6 от 2015 година насам.
Балансът на Моуриньо като посетител на отборите от Топ 6 от 2015 година насам.

Всички отлични думи за домакинския фактор и достиженията на Моуриньо обаче контрастират с представянето на тимовете му като посетител. Особено когато стане въпрос за визити на директни противници от топ 6.

От януари 2015 година португалецът няма триумф на открито против различен представител на огромната шестица ( " Тотнъм ", " Арсенал ", " Ливърпул ", " Манчестър сити ", " Юнайтед " и " Челси " ) с последните си два отбора " Челси " и " Юнайтед ".

За 11 мача тимовете му са изгубили шест пъти и са отбелязали единствено четири гола против 17 получени.

През сегашния сезон обстановката не е доста добра В първите си три гостувания " Юнайтед " насочи 20 удара към вратата, означи седем гола и завоюва седем точки. В последните три индикаторите са шест удара към вратата, едвам един гол и единствено една точка.

Защо постоянно Пеп

" Жозе има два казуса – единият е упоменатия жанр, който за " Юнайтед " е незаводолителен, въпреки всичко тук почитателите неслучайно пеят " Атака, офанзива, офанзива ", а вторият е Гуардиола. Футболът на Пеп е радикално друг от това, което изповядва Моуриньо, и на всичкото от горната страна той печели с него ", изяснява Невил.

Двамата имаха грубо съревнование в Испания, където водеха " Реал " и " Барселона " и испанецът завоюва седем трофея против три за Специалния. Освен това Гуардиола води в директните мачове посред им със седем на три победи от общо 16 дуела.


© Reuters

" Големият проблем на Моуриньо се споделя Пеп Гуардиола ", счита Гари Невил.

Сега на британска земя Гуардиола може да нанесе нов сериозен удар на остарелия си зложелател, в случай че завоюва купата. През първия им сезон в Манчестър и двамата имаха съществени проблеми и не оправдаха упованията, само че нов неуспех за един от тях надали ще бъде простен. В този случай спечелилият ще е единствено един.

" Още имаме късмет да настигнем " Сити ". Осем точки във Висшата лига не са като осем точки в Португалия, в Ла Лига, Бундеслигата или някое друго състезание. Надявам се, имам вяра, мисля и ми се желае в натоварения интервал в края на ноември и през декември те да изгубят повече точки от нас ", сподели Моуриньо след загубата от " Челси " през уикенда.

Може ли Специалния още веднъж да преобърне обстановката и да донесе мечтаната купа?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР