Израствайки, Мерилин Къран Райън си спомня, че й е било

...
Израствайки, Мерилин Къран Райън си спомня, че й е било
Коментари Харесай

Изобретяването на първия седалков лифт в света

Израствайки, Мерилин Къран Райън си спомня, че й е било строго неразрешено да отваря чекмеджетата на бюрото на татко си в хола на дома им в Омаха, Небраска. Това е мястото, където инженерът от Union Pacific Джеймс Къран пази своите чертежи, в това число проектите за доста специфичен план, който няма съвсем нищо общо с железопътните линии или мостовете: първият в света седалков въжен превоз.

Един въжен превоз не наподобява като стандартен план за една железопътна компания, само че през 30-те години на предишния век точно железопътната компания Union Pacific създава първия ски курорт в Съединени американски щати. Вдъхновен от европейските ски курорти, основният началник на железницата Аверел Хариман преценява, че построяването на ски зона в курортен жанр в Съединените щати ще помогне за увеличението на железопътните пътувания. И несъмнено, туристи от висшата класа се стичат в курорта Сън Вали в Кечум, Айдахо, когато той отваря порти през декември 1936 година, с първите седалкови лифтове в света.

„ Карането на ски в този момент е изключително популярно нещо на всички места, само че евентуално нямаше да бъде, в случай че не беше най-вече Хариман, само че също и изобретението на баща, което улеснява целия спорт “, споделя Райън, в този момент 89-годишна, една от трите оживели дъщери на Къран.

 Warm Springs Run

Сън Вали

Преди лифта скиорите разчитат на други средства, с цел да се изкачат по пистата както механични, по този начин и задвижвани от индивида. Ако минават пътнически влакове наоколо, скиорите употребяват тях, а различен вид може да са шейни, теглени от коне. След това се появяват обикновени уреди, които оказват помощ на скиорите, задвижвани от парни мотори.

Тласъкът за изобретяване на нова, още по-удобна система стартира през 1935 година с проекта на Union Pacific за създаване на ски курорт. Но първо железопътната линия би трябвало да реши къде да построи препоръчаната зимна площадка. Хариман наема австрийски граф на име Феликс Шафгоч да търси идеалното място.

След неуспешни проучвания във Вашингтон, Калифорния и Юта, Шафгоч съвсем се отхвърля, когато идва в долината на река Ууд в южната част на Айдахо при започване на януари 1936 година Той прекарва няколко дни в тихия Кечум, преди да свърже Хариман и да му каже, че това е тяхното място.

Къран, 33-годишен лицензиран инженер роден в Небраска, който работи за Union Pacific от 1927 година, първо като чертожник, а по-късно и като мостов инженер, се заема с решението. За своето откритие Къран черпи ентусиазъм от конвейерни ленти, употребявани за товарене на банани на кораби в Централна Америка.

Къран – който в никакъв случай не е карал ски и даже откакто е измислил седалковия въжен превоз, не го прави – изготвя проекти и предава предлагането на своя началник в Union Pacific, който неотложно му се изсмива в лицето. По-късно обаче Къран слага проекта си в купчината оферти, които се преглеждат от разработчиците на ски зоната. Неговата концепция притегля вниманието им и те му дават зелена светлина да продължи с развиването на изобретението си.

Джеймс Къран и Глен Траут, основният мостов инженер на железопътната линия към Сън Вали, патентоват лифта през 1939 година, дружно с Гордън Банерман, асистент инженер на трамвайни пътища в American Steel and Wire Company. Тъй като American Steel оказва помощ за дизайна на седалковия въжен превоз, построява доста от неговите съставни елементи и има по-голяма възможност в бъдеще да проектира седалкови лифтове в други ски зони, двете компании се спогаждат, че American Steel би трябвало да има патента, само че да даде на Union Pacific позволение за гратис прилагане на концепцията, според архивите на Union Pacific.

Траут написа на Банерман през декември 1936 година, че „ работата на линията със столове е доста приемлива, защото с тях е много по-лесно за скиорите да се качват и слизат, в сравнение с очаквахме… Общото мнение на хората, които се возят на лифта е, че той ще се окаже много привлекателно оборудване “.

Американските ски писти обаче в началото се забавят с прилагането на изобретението, най-много тъй като седалковите лифтове са доста по-скъпи за изграждане. Планината Аспен показва първия си въжен превоз през 1947 година, като го назовава най-дългият седалков въжен превоз в света. Скуау Вали прави своя първи седалков въжен превоз през 1949 година С повишаването на известността на спорта през 50-те и 60-те години, към този момент от ден на ден и повече ски зони конфигурират седалкови лифтове.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР