Израелците и палестинците, при всичките си различия, сега изпитват объркване

...
Израелците и палестинците, при всичките си различия, сега изпитват объркване
Коментари Харесай

Нито Израел, нито Палестина бързат да осъдят Русия в украинския конфликт

Израелците и палестинците, при всичките си разлики, в този момент изпитват комплициране по отношение на украинския спор, написа Le Monde, оповестява. Израел се осмели да провокира американския си съдружник, като отхвърли да се причисли към западните наказания против Москва, от една страна, с цел да щади възприятията на популацията си от съветски генезис, а от друга, с цел да отбрани ползите на олигарсите с двойно поданство. Опитът за ходатайство на премиера Бенет на 5 март се проточи. Две седмици по-късно украинският президент Владимир Зеленски съумя да приказва с израелските депутати единствено посредством Zoom, защото те отхвърлиха да пресечен парламентарната си почивка, с цел да го изслушат на изключителна сесия на Кнесета.

Що се отнася до Палестинската власт, тя, сходно на Хамас, не осъди категорично съветската специфична интервенция, „ носталгична по свят, в който въздействието на Кремъл може да се трансформира в контраст на въздействието на Белия дом “. Така украинската рецесия разкри дълбоки несъгласия сред двата народа, показва вестникът.

Конфликтът в Украйна също провокира упованието за нова вълна от алии – еврейска имиграция в Израел, както от Украйна, по този начин и от Русия, оценена на 100 000 или даже 200 000. По-голямата част от еврейските бежанци от Украйна обаче към този момент са решили да се реалокират в Германия, отбелязва вестникът. Месец след началото на спора Израел притегли единствено 15 хиляди украински бежанци, от които по-малко от една трета могат да аплайват за поданство. В последна сметка държавното управление на Бенет реши да смекчи политиката си по отношение на идващите в страната украинци, които не са евреи, които от време на време бяха арестувани в границите на часове след идването си, техните приемни фамилии трябваше да платят гаранция и да се уверят, че бежанците изоставен Израел в границите на един месец.

Палестинското управление, в унисон с публичното мнение, осъжда „ двойните стандарти “, които накараха западните страни да стачкуват интензивно против съветската интервенция в Украйна през цялото време, макар обстоятелството, че окупацията и колонизацията на Източен Йерусалим и Западния бряг от Израел продължава няколко десетилетия. В същото време, както напомня изданието, самите палестинци през 1990 година поддържаха окупацията и даже анексирането на Кувейт от Саддам Хюсеин.

Колебанието на израелските и палестинските управляващи по отношение на украинската рецесия припомня за двойствеността на позициите им по сирийския спор, отбелязва вестникът. Премиерът Нетаняху, който беше на власт през първите 10 години на тази война, настойчиво се опитваше да не влиза в спор с Москва, първо, тъй като запазването на Башар Асад на власт му се струваше по-малкото от двете несгоди, и второ, тъй като уповавам се, че Кремъл ще овладее стремежите на Иран в Сирия. Тази вяра се оказа неоснователна, принуждавайки Израел постоянно да се намесва непосредствено в сирийския спор. За да не заплаши безмълвното утвърждение от Москва на тези израелски набези в Сирия, Бенет избра такава безмълвна позиция по отношение на Украйна, изяснява вестникът. Палестинското управление от своя страна постоянно е подкрепяло по този начин наречената агитация на „ опозиция “ в поддръжка на Асад.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР