Израелското правителство спря съдебната реформа. Нововъведенията на премиера Бенямин Нетаняху

...
Израелското правителство спря съдебната реформа. Нововъведенията на премиера Бенямин Нетаняху
Коментари Харесай

Как ще завършат безредиците в Израел

Израелското държавно управление спря правосъдната промяна. Нововъведенията на премиера Бенямин Нетаняху провокираха мощна вълна от митинги. Но в този момент, откакто даде заден, ръководителят на кабинета рискува да загуби власт. За това до какво ще докара вътрешнополитическата рецесия - в материала.

Заден ход

Министърът на защитата Йоав Галант прикани премиера да отдръпна законодателната самодейност онлайн по малкия екран. Той означи, че в обществото се е появило " гигантско разединение ", което е провокирало невиждано възприятие на яд, болежка и отчаяние, което се е популяризирало и в армията.

„ Това основава ясна, непосредствена и осезаема опасност за сигурността на страната “, акцентира началникът на военното ведомство. Нетаняху незабавно го уволни

Демонстрациите продължиха, в това число пред Народното събрание и резиденцията на премиера. Полицията е употребила водни оръдия. Повече от половин милион души излязоха на улицата. Израелският народен транспортьор “Ел Ал ” на този декор спря полетите от Тел Авив.

В резултат на това правосъдната промяна беше отсрочена.

Какво желаят да трансформират

Става въпрос за ограничение пълномощията на Върховния съд. Той би трябвало да даде на Кнесета правото да анулира присъдите с нормално болшинство - 61 гласа от 120.

Освен това Върховният съд ще загуби пълномощието да ревизира използването на главните закони на Израел - действителната конституция на страната.

А ортодоксалните партии в ръководещата коалиция ще одобряват закон, освобождаващ тяхната религиозна общественост от наборна работа в армията. Те се притесняват, че Върховният съд ще го анулира - правосъдната промяна ще отстрани този риск.

Собствен интерес

Противниците на Нетаняху считат, че той желае да се отбрани. Премиерът се явява по каузи за подкупи и измами. Официално не бяха повдигнати обвинявания, само че и процесите не са завършени.

Опозицията също по този начин показва, че националистическите съдружници на ръководителя на държавното управление желаят да отслабят Върховния съд, с цел да презаселят повече хора на палестински земи. Въпреки че към този момент има повече от половин милион евреи на Западния бряг и в Източен Йерусалим.

Миналата седмица беше признат закон, който опростява процедурата за отнемане на палестинци от поданство и позволения за престояване в страната.

Най-малко 50 души, в това число 11 деца, са били убити при набези на палестинските територии от началото на годината.

Позиции на страните

Израелският президент Ицхак Херцог също приказва за промяната.

" Обръщам се към министър-председателя, държавното управление, фракциите и членовете на обединението със свито сърце и болежка. Хората са обзети от дълбока паника. Сигурността, стопанската система, обществото са под опасност ", сподели той. " Очите на целият народ на Израел са обърнати към вас. Очите на целия свят са обърнати към вас. В името на единството с народа на Израел, в името на поверената ни отговорност, аз приканвам за неотложно прекъсване на закона. Призовавам ръководителите на всички фракции на Кнесета, както съдружни, по този начин и опозиционни, да работят отговорно и самоуверено, без закъснение. Опомнете се в този момент ”, съобщи той.

За пускане на промяната са нужни три четения, първото към този момент е минало.

Нетаняху забави процеса, само че не анулира второто и третото четене. Просто отсрочено за неопределен срок.

Итамар Бен-Гвир, началник на дясното крило на обединението “Оцма Йехудит ”, предизвести, че неуспехът на промените ще унищожи държавното управление. Парламентарната секта “Ха Ционут ха Датит ” насочи същата опасност.

Опозиционните водачи на собствен ред обявиха, че няма да беседват с властта, до момента в който скандалният закон дефинитивно не бъде свален от дневния ред.

Нова коалиция?

Експертите считат актуалната обстановка за патова. От една страна, Нетаняху не може да не се вслуша в публичното мнение. От друга страна, той се интересува от съдружни сътрудници, представляващи най-вече десния фланг. През последната година и половина Израел към този момент шест пъти организира предварителни парламентарни избори. Нетаняху сякаш е открил релативно устойчиво държавно управление. Още една предизборна акция е извънредно нежелателна. Това освен ще отслаби премиера, само че и ще коства много пари на страната, която има не по-малко значими разходни пера. Например защитата.

Борис Долгов, водещ откривател в Института по източни проучвания на РРАН, означи, че се чака заледяване на правосъдната промяна.

" Виждаме всеобщи демонстрации, невиждани в историята на Израел. Нетаняху е заставен да направи отстъпки, което предстоящо провокира митинги към този момент в ръководещата коалиция ", споделя той. Според него обаче министър председателят би трябвало да има задоволително политически опит, с цел да позволи спора. " Няма други благоприятни условия: обществото е разграничено. Но в случай че не се реализира консенсус, рецесията ще продължи, това, несъмнено, не е изключено ", заключава специалистът.

Политологът, началник на научния център " Институт за Близкия изток " Евгений Сатановски счита, че това не е толкоз въпрос на промени, колкото на нормалната вътрешнополитическа битка в страната.

" Това е огромна борба. Десни против леви, всемирски против ортодоксални, съпротива против Нетаняху. Стандартна обстановка, както и допустима държавна рецесия. В Израел парламентарните избори бяха в точния момент единствено три пъти. И постоянно бяха свързани с следващата война “, спомня си специалистът.

Освен това Нетаняху към момента има авариен вид. Според Долгов, даже и сътрудниците в ръководещата коалиция да се отвърнат от него, с помощта на замразяването на промяната и персоналната си харизма, той е изцяло кадърен да притегли част от опозицията в своя лагер. Тогава Израел ще има късмет да избегне нови предварителни избори.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР