Израел сключва най-голямата отбранителна сделка с Германия за 3,5 милиарда долара, след като получи одобрението на САЩ

...
Израелското министерство на отбраната заяви, че е осигурило най-голямата отбранителна
Коментари Харесай

Израелското министерство на отбраната заяви, че е осигурило най-голямата отбранителна сделка за продажба на сложна ракета отбранителна система на Германия за 3,5 милиарда долара, след като Съединените щати одобриха сделката

От ЮЛИЯ ФРАНКЕЛ Associated Press, 17 август 2023 г., 8:05 ч. Украйна. Израел многократно е отхвърлял исканията да продава оръжия на Украйна от страх да не антагонизира Русия.

Германия ще купи усъвършенстваната отбранителна система, наречена Arrow 3, която е предназначена да прихваща балистични ракети с голям обсег. Сделката изискваше одобрение от Държавния департамент на САЩ, тъй като системата беше съвместно разработена от двете страни.

„Американското одобрение бележи важен крайъгълен камък в стратегическите отношения между Израел и Съединените щати“, каза в изявление представител на израелската отбрана Даниел Голд. „Съвместната програма със САЩ за усъвършенстваната отбранителна система Arrow 3 укрепва националната ни отбрана“, добавяйки, че ще разшири отбранителната способност на Gemrnya.

Продажбата все още изисква допълнителни процедури стъпки както от Израел, така и от Германия, включително одобрение от двата парламента, според директора на Израелската организация за противоракетна отбрана Моше Пател, който каза пред репортери в четвъртък, че компонентите на ракетната система ще бъдат напълно доставени на Германия до 2025 г., като системата ще достигне пълна способност до 2030 г.

Германия стартира Европейската инициатива за небесен щит миналата година с 17 други нации, включително Обединеното кралство и Швеция, съвместна европейска система за противовъздушна отбрана.

Узи Рубин, бивш директор на програмата за противоракетна отбрана на Израел, каза, че Arrow 3 може да действа като балистичен ракетен щит с голям обсег за цяла Европа. Той каза, че това е най-добрата защита срещу заплахата от балистични ракети, но не предпазва от крилати ракети или други, летящи на по-малки височини.

Докато Израел отхвърли исканията да предостави на Украйна оръжие, той изпрати хуманитарна помощ.

В напредъка по сделката с Германия Израел изглежда разчита на факта, че тя, както и на продажба на различна система за противоракетна отбрана на член на НАТО Финландия, включва само отбранителни оръжия.

Израел има деликатни отношения с Русия, с която координира по въпросите на сигурността в съседна Сирия – където е извършил стотици въздушни удари срещу Иранските военни позиции през последните години. Русия също е дом на голяма еврейска общност.

„Отношенията са малко обтегнати“, каза Рубин, който също е експерт в Йерусалимския институт за стратегия и сигурност , мозъчен тръст. „Но все пак ние не доставяме на Украйна никакви оръжия. Правим това, защото искаме да поддържаме отношенията с Русия на приемливо ниво.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР