Израелският софтуер за подслушване и следене Pegasus може да е

...
Израелският софтуер за подслушване и следене Pegasus може да е
Коментари Харесай

Израелски софтуер за подслушване може да е ползван незаконно в България

Израелският програмен продукт за подслушване и следене " Pegasus " може да е бил нелегално употребен в България. Това излиза наяве от известие на Софийската градска прокуратура. От него се схваща, че подслушването е осъществявано от държавна конструкция, най-вероятно от силовия бранш. Не се прецизира дали става дума за ДАНС или друга работа. Оттам е поискана информация, както и организация " Технически интервенции ", която ползва огромна част от СРС-тата у нас.

" В хода на инспекцията прокурор неотложно е изискал информация от Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската софтуерна компания NGO Group " Pegasus ", както и осъществявана ли е инспекция на процедурите за потребление и използване на специфични разследващи средства във връзка с съответни жители, включваща същия артикул ", написа в известието.

Прокуратурата желае да знае дали у нас има подобен програмен продукт и " вероятно къде е осъществен той ". Към момента не се оповестяват повече детайлности, само че това може да е началото на голям скандал с подслушване. Последният подобен се развихри предходната година, откакто се разбра, че хора от митингите са били следени с оправданието, че има данни за опит за въстание и насилствена промяна на властта.

Подозренията, че в България е прилагана въпросната стратегия са остарели. През предишното лято софтуерът на израелската компания се оказа в центъра на интернационален скандал, откакто журналистическо следствие на някои от най-авторитетните международни издания откри, че „ Pegasus “ е нелегално употребен в най-малко 10 страни. Сред тях са Азербайджан, Бахрейн, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Обединените арабски. Подозира се, че може би е употребен и в Унгария.

Смята се, че " Pegasus " е по този начин създаден, че да включва камерата и микрофона на телефона без ползващият го да разбере. Така може да се събира голяма по размер информация и индивидът да бъде подслушван когато и да е.

Миналата година израелският вестник „ Аарец “ заяви за отчет на кредитната компания " Мудис ", съгласно който компанията-производител има офиси и в Кипър и България. Самата компания сподели, че че е изнасяла програмата според експортните правила на България, Израел и Кипър.

" NSO Group взима насериозно етичните съображения, контролирана е от режимите по експортен надзор на Израел, Кипър и България и продава единствено на тествани клиенти на държавното управление ", обявиха оттова пред " Гардиън " тогава.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР