Израелският премиер Яир Лапид във вторник призова световните лидери да

...
Израелският премиер Яир Лапид във вторник призова световните лидери да
Коментари Харесай

Израел се опитва да избегне разследване от МНС на окупацията на палестински земи

Израелският министър председател Яир Лапид във вторник прикани международните водачи да блокират палестинското искане в Организация на обединените нации за консултативно мнение от Международния углавен съд (МНС) по отношение на израелската окупация , заяви кабинетът на Лапид, представен от Ройтерс.

В писмо Лапид изиска от повече от 50 държавни глави, в това число тези на Обединеното кралство и Франция, да окажат напън върху палестинската власт, която има лимитирани пълномощия на окупирания Западен бряг, и да попречат на палестинците да прокарат резолюцията през Общото заседание на Организация на обединените нации .

Резолюцията, утвърдена от комисия на Организация на обединените нации при започване на ноември, изисква от Международния углавен съд " незабавно " да се произнесе по " продължителната окупация, заселването и анексирането на палестинската територия " от Израел , които съгласно нея нарушават правото на палестинците на самоопределяне.

Израел завладя Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим - области, в които палестинците желаят да основат своя страна, във война през 1967 година

" Тази резолюция е резултат от съгласувани старания да се дискредитира Израел, да се дискредитират законните ни опасения за сигурността и да се делегитимира самото ни битие ", написа Лапид в копие от писмото, споделено с медиите.

Статутът на противоречивата територия би трябвало да бъде предмет на директни договаряния сред Израел и палестинците, сподели Лапид, добавяйки, че внасянето на въпроса в МНС " единствено ще играе в ръцете на екстремистите ".

Преговори в посредничеството на Съединени американски щати са в застой през 2014 година и високопоставени членове на евентуалното бъдещото съдружно държавно управление на Израел се опълчиха на палестинската държавност.
 Международният углавен съд ще проверява Израел за военни закононарушения в Палестина
Международният углавен съд ще проверява Израел за военни закононарушения в Палестина

Премиерът Бенямин Нетаняху осъди решението като " чист антисемитизъм "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР