Израелският премиер Нетаняху отхвърли призива на Байдън да се откаже“

...
Израелският премиер Нетаняху отхвърли призива на Байдън да се откаже“
Коментари Харесай

Израелският премиер Нетаняху постави Байдън на мястото му!

Израелският министър председател Нетаняху отхвърли апела на Байдън да се „ откаже “ от правосъдната промяна. Ръководителят на израелското държавно управление съобщи, че няма да се поддаде на " натиска от чужбина ".

Бенямин Нетаняху отхвърли апела на Джо Байдън да „ отхвърли “ препоръчаната правосъдна промяна, която докара до необятно публикувани митинги в Израел, като министър-председателят на еврейската страна отговори, че не взема решения въз основа на напън от чужбина.

Както напомня The Guardian, Нетаняху в понеделник отсрочи спорната промяна на правосъдната система, откакто огромен брой израелци излязоха на улицата. Първоначално Белият дом предложи Нетаняху да потърси компромис, само че президентът на Съединени американски щати отиде по-далеч, когато отговаряше на въпроси на кореспонденти във вторник.

„ Надявам се да го откаже “, сподели Байдън.

„ Както доста твърди поддръжници на Израел, аз съм доста угрижен... Те не могат да продължат по този път и някак ясно го изясних “, сподели Байдън пред кореспонденти по време на пътешестване до Северна Каролина.

„ Надяваме се, че министър-председателят [Нетаняху] ще работи по метод, който се пробва да създаде някакъв тип същински компромис, само че това следва да забележим “, сподели Байдън, добавяйки, че не обмисля да предложения израелския водач в Белия дом, най-малкото „ не в кратковременен проект “.

По-рано американският дипломат в Израел Том Нийдс сподели пред локално радио, че поканата на Нетаняху се чака " незабавно откакто техните графици могат да бъдат съгласувани ".

Нетаняху бързо отговори с изказване: " Израел е суверенна страна, която взема решенията си съгласно волята на своя народ, а не въз основа на напън от чужбина, в това число от най-хубави другари. "

„ Познавам президента Байдън повече от 40 години и правя оценка дългогодишния му ангажимент към Израел “, сподели Нетаняху.

Той сподели, че израелско-американският съюз е нерушим " и постоянно преодолява инцидентни разлики сред нас ".

„ Моята администрация се ангажира с укрепването на демокрацията посредством възобновяване на подобаващия баланс сред трите клона на държавното управление, което се стремим да реализираме посредством необятен консенсус “, сподели Нетаняху.

Във вторник вечерта крайнодясното държавно управление на Израел и опозиционните партии организираха първата си среща по предложенията на правосъдната система.

„ След към час и половина срещата, която протече в позитивен дух, завърши “, сподели кабинетът на президента Исаак Херцог късно във вторник.

„ Утре президентът Исаак Херцог ще продължи поредицата от срещи “, се прибавя в него.

Това идва на фона на разтърсвания в израелската политика, с въпроси дали министърът на защитата Йоав Галант, уволнен от Нетаняху, отхвърля да се отдръпна и опасения, че министър председателят може да е заречен прекалено много на крайнодесни политици в подмяна на договорка, ориентирана към угнетяване на общонационалните демонстрации.

Нетаняху уволни Галант за нарушение на дисциплината и открит апел за преустановяване на държавната промяна на правосъдната система. Сътрудници на министъра на защитата обаче споделиха, че той ще остане на поста, като се аргументираха, че Йоав Галант не е бил публично известен за уволнението си.

На фона на вълната от митинги Нетаняху разгласи в тирада в понеделник, че отсрочва предложенията си, заявявайки, че се нуждае от време, с цел да откри компромис с политическите съперници.

Този ход краткотрайно успокои кипящия яд: главният синдикат анулира стачката си след речта му и израелските улици бяха съвсем тихи във вторник, написа The Guardian.

Речта на Нетаняху постави завършек на натоварения ден, през който лечебните заведения, университетите, пристанищата и интернационалното летище бяха дейно затворени в символ на митинг против измененията в правосъдната система, които мнозина считат за ограничаващи властта на съдиите да държат държавното управление отговорно. Късно вечерта последователи на държавното управление нападнаха водещи и араби.

По-късно във вторник бяха повдигнати въпроси по отношение на контрола на Нетаняху и доверието в неговата ръководеща коалиция, която включва комбинация от десни националисти, религиозни водачи и крайнодесни фигури.

Нетаняху съумя да умиротвори министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, най-гласният бранител на законопроекта за правосъдна промяна на крайнодясната партия Еврейска мощ, единствено като се съгласи с образуването на " национална армия " под контрола на Бен-Гвир.

Въпреки че имаше въпроси дали Нетаняху е дал празно заричане, критиците жигосаха проектите за това, което те нарекоха милиция.

„ Премиерът е подкупил крайната десница с заричане да сътвори милиция, която ще заплашва жителите на Израел – изключително тези, които стачкуват против преврата – до момента в който неговото държавно управление съществува “, написа левият вестник Haaretz в публицистична публикация.

Статията приканва израелците да " продължат да оказват напън върху Нетаняху, до момента в който той не се откаже от преврата ".

Организаторите на митинга дадоха обещание да продължат с митингите.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР