Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че страната му остава

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че страната му остава
Коментари Харесай

Нетаняху заяви на Блинкен, че ако трябва, Израел ще атакува Рафах без подкрепата на САЩ

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи през днешния ден, че страната му остава уверено настроена да изпрати сили в град Рафах в най-южната част от линията Газа, където са намерили леговище повече от един милион палестинци, и че при нужда е подготвена да предприеме дейности без поддръжката на Съединените щати, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Изявлението му идва в конюнктура на напрегнати връзки сред двамата съдружници, в миг, когато войната в линията Газа продължава към този момент шести месец.

В публично изказване Нетаняху заяви, че е споделил на пристигналия на посещаване в Израел държавен секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, че няма по какъв начин ислямисткото придвижване „ Хамас “ да бъде победено без нахлуване в Рафах. По време на шестото си пътешестване до Близкия изток за последната половин година Блинкен се срещна на четири очи с израелския министър председател за договаряния, целящи усилване на притока на филантропична помощ в Газа.

Нетаняху съобщи, че е благодарил на Блинкен за поддръжката в битката против „ Хамас “ и че Израел признава потребността да се пази животът на цивилните.

„ Казах му, че се надявам, че ще го [настъплението в Рафах] създадем с поддръжката на Съединени американски щати, само че и че, в случай че би трябвало, ще го създадем сами “, съобщи израелският министър председател.

Според Израел Рафах е последната твърдина на екстремистите от „ Хамас “ и че има проект по какъв начин да бъдат евакуирани цивилните преди готвеното нахлуване. Вашингтон обаче предизвестява, че наземна интервенция би била „ неточност “, от която хората, намерили леговище в града, ще пострадат тежко.

Израел твърди, че през днешния ден е ликвидирал и заловил стотици бойци на „ Хамас “ по време на траяла пет дни интервенция в болничния комплекс „ Аш Шифа “ в Газа. Това е едно от дребното останали даже отчасти настоящия лечебни заведения в северната част на анклава. „ Хамас “ и медицинският личен състав отхвърлят на място да е имало бойци.

Напрежението сред Съединени американски щати и Израел става все по-публично, като американският президент Джо Байдън назова акцията на Израел в Газа „ несъразмерна “ и сподели, че при нея умират прекалено много цивилни, отбелязва Ройтерс.

Войната беше провокирана от нападението в Южен Израел на бойци на „ Хамас “, при което бяха убити 1200 и отвлечени 253 души. Повече от 32 хиляди палестинци са починали при последвалите израелски бомбардировки по данни на здравните управляващи в Газа.

 

Блинкен от своя страна съобщи, че атака против град Рафах в линията Газа рискува да " изолира още повече " Израел и ще навреди на сигурността му в дълготраен проект.

При отпътуването си от Израел Блинкен сподели пред публицисти, че е провел " откровени диалози ", имайки поради срещите с израелски публични представители, в това число с израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

Една военна сухопътна интервенция в Рафах " рискува да отнеме живота на още цивилни. Рискува да провокира по-голям безпорядък в доставките на филантропична помощ. Рискува още повече да изолира Израел в интернационален проект и да заплаши дълготрайната му сигурност и престиж ", сподели Блинкен.

По време на срещата с Нетаняху през днешния ден Блинкен е подчертал нуждата от отбрана на цивилното население в Газа и поддържане на доставките на филантропична помощ както по суша, по този начин и по морски направления, съобщи Държавният департамент на Съединени американски щати.

Блинкен също по този начин е разискал напъните за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня за най-малко шест седмици, което ще обезпечи освобождението на заложници и ще разреши увеличение на филантропичната помощ, уточни в изказване представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкен беседва през днешния ден с стачкуващи в Тел Авив, които упорстваха Израел да се концентрира върху освобождението на заложниците, държани от " Хамас ", като ги увери, че работи, с цел да върне тези хора вкъщи. Няколко десетки души, измежду които и членове на фамилиите на заложници, се събраха пред хотела в Тел Авив, където беше отседнала делегацията на Блинкън, носейки плакати, призоваващи за неотложно преустановяване на огъня в Газа. Блинкен се срещна в хотела и със фамилиите на израелски заложници с американско поданство, заяви американски чиновник.

Преди срещата Блинкен съобщи, че ще накара Нетаняху да предприеме незабавни ограничения за приемането на спомагателна филантропична помощ в гъсто популации анклав, заплашван съгласно Организация на обединените нации от апетит.

Американски чиновници обявиха, че доставките по суша би трябвало бързо да се усилят и че помощта би трябвало да се поддържа в дълготраен проект.

„ Сто % от популацията в Газа страда от високи равнища на остра продоволствена неустановеност. Не можем и не би трябвало да разрешаваме това да продължи “, съобщи Блинкен на конференция нощес.

Израел, който наблюдава всички колета към Газа и е закрил достъпа към северната част на анклава, отхвърля обвиняванията, че лимитира доставките, и твърди, че там доближава задоволително помощ.

„ Доколкото знаем, съгласно анализите ни няма апетит в Газа. Има задоволително количество храна, което влиза в Газа всекидневно “, съобщи пред кореспонденти полк. Моше Тетро, началник на Израелската администрация за съгласуваност и връзка за Газа.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР