Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че палестинците трябва да разберат

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че палестинците трябва да разберат
Коментари Харесай

Нетаняху призова палестинците да признаят Йерусалим за израелски

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че палестинците би трябвало „ да схванат и да одобряват “, че Йерусалим е столица на Израел и тогава може да бъде реализиран мира.

По думите му Йерусалим е столица на Израел от 3000 години и в никакъв случай не е бил столица на никой различен народ.

Нетаняху направи изказването на фона на митинги в арабските и мюсюлмански страни, откакто американският президент Доналд Тръмп едностранно призна Свещения град за израелска столица.

Израелският президент е в Париж и след срещата му с президента Еманюел Макрон назова неуместни опитите за отменяне за отказване на „ хилядолетната връзка на еврейския народ с Йерусалим “.

„ Можете да прочетете за това в една хубава книга – Библията. Можете да прочетете и в други книги. Къде може да е столицата на Израел, в случай че не в Йерусалим? “, продължи Нетаняху.

Макрон от своя страна прикани израелския министър председател за смели стъпки, с цел да излезе от новата израелско-палестинска рецесия и осъди „ всички форми на офанзиви “ против Израел след изказването на Тръмп.

Междувременно Макрон е настоял в телефонен диалог с турския президент Ердоган да помогне за свалянето на напрежението сред Израел и палестинците и отбягване на отрицателните последствия за целия район. Той е напомнил, че Франция зачита резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и интернационалното право и че Йерусалим е предопределен да стане столица на две страни – Израел и Палестина, по метод, който ще бъде избран с договаряния сред тях.

В същото време Ердоган назова през вчерашния ден Израел „ терористична страна “. На антиизраелски протест в Истанбул той съобщи, че няма да даде Йерусалим на страна, която „ убива деца “. Ердоган предизвести, че Турция може да прекъсне дипломатическите връзки с Израел.

Нетаняху отговори стремително, че не е привикнал да слуша лекции за морал от водач, който бомбардира кюрдски села в личната си страна, хвърля в пандиза публицисти, оказва помощ на Иран да заобикаля интернационалните наказания и оказва помощ на терористите, в това число в линията Газа да убиват почтени хора.

Външните министри на страните от Арабската лига приканиха Вашингтон да анулира решението за Йерусалим. Според резолюцията, представена от Франс прес, Съединени американски щати са се отдръпнали като медиатор в мирния развой в Близкия Изток. Министрите се събраха в събота вечерта в Кайро, седалище на Арабската лига на изключително съвещание. Те приканиха също така интернационалната общественост да признае Палестинската страна „ с Източен Йерусалим като нейна столица “ – анексиран от 1967 от Израел.

Палестинският президент Махмуд Абас съобщи в събота, че няма да се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс, който би трябвало да замине на обиколка в Близкия Изток през втората половина на декември. Пенс смяташе да посети Израел и Палестинските територии.

Представителите на още няколко страни в района дадоха да се разбере, че отхвърлят срещи с Пенс. Той няма да бъде признат и от духовните водачи на мюсюлманите и християните копти в Кайро.

Вчера имаше протестни демонстрации против решението за Йерусалим в Бейрут, Рабат, Кайро, както и в Палестинските територии в Израел. Хиляди са протестирали и пред посолството на Съединени американски щати в Джакарта, Индонезия. В Гьотеборг незнайни са хвърлили запалени предмети по локалната синагога.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР