Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че Израел е готов за

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че Израел е готов за
Коментари Харесай

Бенямин Нетаняху предупреди, че Израел е готов за незабавен удар срещу Иран

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху предизвести, че Израел е подготвен за " неотложен " удар против Иран, написа английското издание " Таймс ".

Масирана " иранска офанзива против Израел може да следва в близко бъдеще, предизвестяват американците ", гласи заглавие на френския в. " Фигаро ".

Въпросът не е дали ще има сходно нахлуване, а по кое време, споделя неизвестен източник, непосредствен до американските разследващи служби. Като защитна мярка, Съединени американски щати ограничиха придвижването на дипломатическите си чиновници в Израел, отбелязва изданието, съобщи Българска телеграфна агенция.

Освен това Вашингтон заявява още веднъж " непоклатимата " си поддръжка за еврейската страна.

Израел се готви за евентуална огромна ескалация в спора си с Иран, откакто американското разузнаване предизвести, че Техеран може да нанесе през идните дни удари по военни и държавни цели на територията на еврейската страна, написа английският в. " Телеграф ".

Израелски министри са предупреждавали, че в случай че Техеран предприеме директни военни дейности против Израел, Израел ще отвърне с удари по територията на Иран, което може да докара до районна война в Близкия изток.

Потенциални цели на възможен ирански удар може да станат израелското военно командване в Тел Авив, военновъздушни бази в Централен и Северен Израел, израелският парламент и канцеларията на премиера в Йерусалим. Удари по Йерусалим обаче биха били извънредно рисковани за Техеран, защото в Източен Йерусалим живеят най-вече палестинци и тъй като градът е значим в религиозно отношение.

При възможен удар на Иран - стъпка, която би била извънредно нетипична за иранския висш водач Али Хаменей - Техеран евентуално би прибягнал до използването на балистични ракети или до масирани офанзиви с дронове.

Друг сюжет, който би бил в по-голямо благозвучие с досегашните дейности на Иран, би бил да подреди на някоя от съюзените с Техеран групировки в Ливан или Сирия да нанесат удари с ракети или дронове по Израел. Ливанското шиитско придвижване " Хизбула " има голям ресурс от мощни ракети, които може да претоварят израелската противовъздушна защита, отбелязва в. " Телеграф ".

Съединени американски щати са помолили Китай и други страни, в това число Турция и Саудитска Арабия, да призоват Техеран да не подхваща ответна офанзива против Израел за въздушния удар по иранското консулство в Сирия, написа английското издание " Файненшъл таймс ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън е разговарял тази седмица със свои сътрудници, в това число с китайския външен министър Ван И, на фона на възходящата угриженост във Вашингтон от идно нахлуване от страна на Иран.

" През последните няколко дни работихме и с европейските съдружници и сътрудници и ги призовахме също да изпратят ясно обръщение на Иран, че ескалацията не е в полза на Иран, не е в полза на района и не е в полза на света ", съобщи представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Западни и арабски държавни управления се пробват да убедят Иран да прояви въздържаност, заради усилването на опасенията, че Техеран се готви да предприеме директни дейности против Израел - вместо посредством районните си съдружници - с цел да отмъсти за убийството на няколко ирански висши военни.

Докато дипломатите се пробват да предотвратят войната, Вашингтон изпраща водещ военачалник в Израел, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Генерал Майкъл Курила, командващ силите на Съединени американски щати в Близкия изток, ще разиска с Израел риска от възможна офанзива на Иран, както и войната против палестинското ислямистко придвижване " Хамас " и интервенциите за филантропична помощ, оповестяват източници на американското издание.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че има избрана дата за интервенция в град Рафах в линията Газа - интервенция, която съгласно Съединени американски щати би била пагубна за мирните жители. Според някои анализатори обаче тези закани са блъф или метод, по който израелският водач се пробва да получи по-добра преговорна позиция в полемиките за бъдещо прекъсване на огъня.

Правителството на американския президент Джо Байдън приканва Израел да се откаже от проектите за интервенция в Рафах и вместо това да се концентрира върху " различни подходи, с които да бъде нанесен удар по основни детайли на " Хамас ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР