Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви тази нощ, че смъртта на

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви тази нощ, че смъртта на
Коментари Харесай

Нетаняху: Смъртта на лидера на Хамас бележи началото на края на войната в Газа

И зраелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи тази нощ, че гибелта на водача на " Хамас " Яхия Синуар бележи " началото на края " на войната , водена повече от година в Газа против ислямистката организация " Хамас " в отговор на нейната офанзива на 7 октомври предходната година, съобщи Франс прес.

*Във видеото:

" Яхия Синуар е мъртъв. Той беше погубен в Рафах " от израелската войска, акцентира министър-председателят във видеообръщение на британски. Нетаняху добави: " Това не значи завършек на войната в Газа, а началото на нейния край. "

Ръководителят на радикалното палестинско придвижване " Хамас " Яхия Синуар – мозъкът на невижданото нахлуване против израелска територия на 7 октомври предходната година, довело до експлоадирането на войната в линията Газа, е бил премахнат, разгласи през вчерашния ден израелският външен министър Израел Кац, представен от международните организации.

Как реагираха международните водачи след новината за гибелта на Синуар

Новият общоприет секретар на НАТО Марк Рюте разяснява сбито новината, отбелязва ДПА. " На мен персонално няма да ми липсва ", съобщи нидерландецът на конференция в централата на алианса в белгийската столица Брюксел. " Всеки естествен човек в света осъжда терористичните офанзиви " от 7 октомври 2023 година, означи Рюте, като акцентира, че такава е позицията на всички страни членки на НАТО.

Френският президент Еманюл Макрон сподели, че " съчувствата на околните на жертвите " на нападението на " Хамас " предходната есен. " Сред тях има 48 наши сънародници ", съобщи Макрон. " Яхия Синуар беше основният провинен за терористичните офанзиви и варварските актове на 7 октомври. Франция упорства за освобождението на всички заложници, към момента държани от " Хамас ", разгласи френският държавен глава, представен от Ройтерс.

Външният министър на Франция Жан-Ноел Баро счита, че елиминирането на водача на " Хамас " е нанесло съдбовен удар по ислямисткото придвижване. " Регионът би трябвало да затвори една страница и да поеме по пътя си към мира ", съобщи Баро пред телевизия Ел Се И (LCI), добавяйки, че единствено дипломацията може да постави завършек на военните дейности.

Германската външна министърка Аналена Бербок е на мнение, че " Синуар беше жесток палач и терорист, който искаше да унищожи Израел и неговия народ ". " Като мозък на нападенията от 7 октомври той аргументи гибелта на хиляди хора и неизмеримото страдалчество в целия район. Сега " Хамас " би трябвало да освободи заложниците и да постави оръжията си – тъгите на хората в Газа най-накрая би трябвало да свършат ", уточни Бербок.

Нейният италиански сътрудник Антонио Таяни , който е и вицепремиер в държавното управление на министър-председателката Джорджа Мелони, се надява " това, че " водачът на " Хамас " към този момент го няма, да докара до преустановяване на огъня в Газа ". " По всичко проличава, че военният началник на " Хамас " е погубен и от тази позиция може да се каже, че Израел се е защитил сполучливо от терориристите от " Хамас ", означи Таяни. 

" Аз персонално няма да окайвам гибелта на един терористичен водач като Синуар, който е виновен за терористичното нахлуване на 7 октомври. За мен, както и за държавното управление на Англия, е ясно, че това е повода за не просто най-мрачния, а за най-смъртоносния ден за израелския народ от Втората международна война насам. Но по едно и също време с това беше провокиран спор, който продължава към този момент повече от година, и жертвите измежду мирните палестински поданици в него са с измерение, за което няма толерантност ", сподели на собствен ред английският министър на защитата Джон Хийли .

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР