Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в телефонен разговор с президента

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в телефонен разговор с президента
Коментари Харесай

Нетаняху: Военните операции ще бъдат подновени с пълна сила

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели в телефонен диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, че Израел ще възобнови военните операции в Газа с цялостна мощ, откакто изтече актуалното съглашение за четиридневна пауза.

Операцията беше спряна, с цел да се разреши размяната на израелски заложници, държани в Газа, с палестинци, държани в израелски затвори. Примирието изтича в понеделник.

Нетаняху добави, че би приветствал удължение на примирието, в случай че това значи освобождение на още 10 заложници всеки ден, както се изисква в първичното съглашение.

В протокол на диалога, оповестен от Белия дом, се споделя, че и двамата водачи са се съгласили, че ще продължат да работят за освобождаването на всички заложници.

Хамас съобщи, че желае да удължи актуалната пауза в боевете, която изтича в понеделник.

Хамас сподели в изказване, че групата " се стреми да удължи примирието след края на четиридневния интервал, като в същото време прави съществени опити да усили броя на освободените заложници, както е планувано в съглашението за филантропично помирение ".

Високопоставен палестински чиновник, осведомен със наличието на договарянията, които се организират в Катар, сподели също пред BBC, че Хамас е споделил на медиаторите, че е подготвен да удължи паузата с още два до четири дни и че в случай че бъде реализирано съглашение, евентуално ще има ще бъдат освободени още 20 до 40 израелски заложници.

Съгласно изискванията на актуалната пауза, която стартира в петък, Хамас даде обещание да освободи общо 50 израелски заложници в подмяна на 150 палестински пандизчии.

Израелското държавно управление към момента не е дало отговор на това изказване на Хамас.

По-рано обаче се сподели, че паузата може да бъде удължена, в случай че екстремистите освобождават най-малко 10 израелци дневно. В същото време израелските управляващи не престават да настояват, че паузата, даже и да бъде удължена, ще бъде краткотрайна и че една от задачите на войната е да се унищожи Хамас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР