Израелският парламент прие закон за националната държава, който определя страната

...
Израелският парламент прие закон за националната държава, който определя страната
Коментари Харесай

Законът на Израел за еврейската държава предизвика реакции

Израелският парламент одобри закон за " националната страна ", който дефинира страната като извънредно и единствено еврейска, съобщи Би Би Си.

Израел одобри мощно оспорван закон за националната страна

Законът провокира спорни реакции измежду интернационалните наблюдаващи. Критиците му считат, че той е опит да се наложи етническо предимство.

В текста се показва, че единствено евреите в нея имат право на самоопределяне.

Арабските представители в израелския парламент го нарекоха " расистки и граничещ с апартейда ", добавя Българска национална телевизия.

" Законът е закононарушение от ненавист. Това е безспорна дискриминация по отношение на арабските жители и арабското малцинство ", разяснява депутатът Ахмед Тиби.

Текстът бе подсилен от извънредно дясното крило на държавното управление. В него написа още, че " Израел е историческата татковина на еврейския народ и че той има изключителното право на национално самоопределяне в нея ".

Законът намали арабския от формален език, на език със " специфичен статут ", който обаче ще може да се употребява в израелските институции, стана ясно още през днешния ден. Поправката визира към 1,8 млн. араби или близо 20 на 100 от 9-милионното население на Израел.

Премиерът на страната Бенямин Нетаняху назова смяната " определящ миг в историята на ционизма и на страната Израел ". 

Т.нар. " Закон за националната страна " бе подсилен от 62-ма депутати против 55 срещу и двама въздържали в 120-членния Кнесет. Заседанието бе бурно в израелския парламент, а законът - признат след месеци на остри политически разногласия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР