Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се присъедини в сряда към висш

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се присъедини в сряда към висш
Коментари Харесай

Докато ударите опустошават Газа, Израел формира правителство на единството, за да наблюдава войната, предизвикана от атаката на Хамас

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се причисли в сряда към върховен политически противник, с цел да сътвори военновременен кабинет, който да управлява борбата за възмездие за ужасяваща офанзива през уикенда от бойци на Хамас

От ДЖОЗЕФ КРАУС Associated Press и WAFAA SHURAFA Associated Press 11 октомври 2023 година, 00:25 ч.

ЙЕРУСАЛИМ -- Израел Премиерът Бенямин Нетаняху се причисли към върховен политически противник в сряда, с цел да сътвори военновременен кабинет, който да следи борбата за възмездие за ужасяващата офанзива през уикенда от бойци на Хамас. В изолираната Ивица Газа страданията на палестинците се усилиха, защото израелските бомбардировки унищожиха квартали и единствената електроцентрала остана без гориво.

Нетаняху се закле да „ смаже и унищожи „ Хамас. „ Всеки член на Хамас е мъртъв човек “, сподели той в телевизионно послание.

Новият кабинет открива известна степен на единение след години на горчиво разделяща политика и на време, когато израелската войска наподобява все по-вероятно да стартира сухопътна атака в Газа. Войната към този момент взе минимум 2300 жертви и от двете страни.

Израелското държавно управление е подложено на мощен публичен напън да смъкна Хамас, откакто неговите бойци нахлуха през гранична ограда в събота и избиха стотици израелци в домовете им, по улиците и на музикален фестивал навън.

Нетаняху твърди, че нападателите са взели участие в жестокости, в това число връзване на момчета и девойки и ги прострелва в главите, изгаря живи хора, изнасилва спомагателни елементи. Спасители и очевидци описаха ужасяващи подиуми, в това число кръвопролитие на възрастни хора и разкриване на кървави стаи, препълнени с избити цивилни.

Бойците в Газа държат почти 150 души взети за заложници от Израел - бойци, мъже, дами, деца и възрастни хора - и те са изстреляли хиляди ракети в Израел през последните пет дни.

Кабинетът, който ще се концентрира единствено върху въпросите на войната, ще бъде управителен от Нетаняху; Бени Ганц, почитан опозиционер и някогашен министър на отбраната; и актуалният министър на защитата Йоав Галант.

Все отново политическите разделения на Израел остават. Главният опозиционен водач в страната Яир Лапид беше поканен да се причисли към кабинета, само че не отговори незабавно на предлагането. Изглежда, че останалите съществуващи сътрудници на Нетаняху в държавното управление, сбирка от крайнодесни и ултраортодоксални партии, ще останат на мястото си, с цел да се оправят с въпроси, които не са свързани с войната.

Все по-разрушителните въздушни удари на Израел в Газа сринаха цели градски блокове и оставиха незнаен брой тела под отломките. Сухопътна атака в Газа, чиито 2,3 милиона поданици са компактно натъпкани в дребна крайбрежна линия, евентуално ще докара до повишаване на жертвите измежду бойците и от двете страни.

Хамас изстреля в сряда нов залп от ракети към Израел, ориентиран към южния град Ашкелон.

Организация на обединените нации споделя, че 260 000 души са напуснали домовете си в Газа, множеството тълпи в учебните заведения на Организация на обединените нации. Други търсеха намаляващия брой безвредни квартали в линия земя, дълга единствено 40 километра (25 мили), вклинена сред Израел, Египет и Средиземно море.

След С настъпването на нощта палестинците бяха потопени в непроницаем мрак в огромни елементи на град Газа и на други места, откакто единствената електроцентрала на територията остана без гориво и беше спряна. Само няколко светлини от частни генератори към момента светеха.

Израел в понеделник спря влизането на храна, вода, гориво и медикаменти на територията. Единственият останал пропускателен пункт от Египет беше затворен във вторник след въздушни удари наоколо.

Най-голямата болница в линията Газа, Ал-Шифа, разполага единствено с задоволително гориво, с цел да поддържа зареждането за три дни, сподели Матиас Канес, основан в Газа чиновник на Лекари без граници. Групата сподели, че двете лечебни заведения, които ръководи в Газа, са на привършване на хирургично съоръжение, антибиотици, гориво и други консумативи. -Shifa сподели, че има 50 пациенти, чакащи да отидат в операционната зала.

„ Вече сме отвън потенциала на системата да се оправи “, сподели той. Здравната система „ има остатъка от седмицата, преди да рухне, освен поради дизела. Всички доставки са на привършване. “

Палестинският червен полумесец сподели, че генераторите на други лечебни заведения ще се изчерпят след пет дни. Жилищните здания, които не могат да съхраняват толкоз доста дизел, евентуално ще потъмнеят по-рано.

Египет и интернационалните групи приканват за филантропични коридори в Газа. Конвоите стояха натоварени с гориво и храна в сряда от египетската страна на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах, само че не съумяха да влязат в Газа, сподели египетски чиновник по сигурността, говорейки при изискване за анонимност, защото не е акредитиран да приказва с пресата.

В бежанския лагер Джабалия в Газа избавителни служащи и цивилни превозваха мъже, покрити с кръв и сажди, към колите за спешна помощ след удари, съборили здания. Улиците останаха покрити с метал, части бетон и пълен прахуляк.

Медицински екипи и спасители се бореха да влязат в други региони, където пътищата бяха прекомерно развалени, в това число ал в град Газа -Квартал Карама, където " огромен брой " са убити или ранени, съгласно ръководеното от Хамас вътрешно министерство. Ударите са умъртвили минимум четирима парамедици от Червения полумесец, сподели организацията.

Рискът от разгръщане на войната стана явен в сряда, откакто подкрепяната от Иран ливанска въоръжена формация Хизбула стреля противотанкови ракети против израелска военна позиция и твърди, че е умъртвил и ранил бойци.

Израелските военни потвърдиха офанзивата, само че не разясниха вероятните жертви. Израелската войска обстрелва региона в Южен Ливан, където е почнала офанзивата.

Съединени американски щати Президентът Джо Байдън назова съботната офанзива на Хамас „ най-смъртоносният ден за евреите след Холокоста “.

„ Тази офанзива беше акция на чиста свирепост, освен на ненавист, само че чиста свирепост против еврейския народ “, сподели Байдън на среща с водачи на еврейската общественост в Белия дом.

Във вторник той предизвести други страни и въоръжени групировки против влизане във войната. Съединени американски щати към този момент изпращат муниции и военно съоръжение в Израел и са разположили ударна група от самолетоносачи в източното Средиземноморие като възпиращ фактор.

На Западния бряг израелските заселници нападнаха село южно от Наблус, откривайки огън по палестинци и убивайки трима, заяви здравното министерство на територията. Повече от две дузини палестинци са починали в боевете на Западния бряг от уикенда.

Израел активизира 360 000 резервисти, събра спомагателни сили покрай Газа и изтегля десетки хиляди поданици от околните общности.

Свалянето на Хамас, който ръководи Газа от 2007 година, евентуално ще изисква наново окупиране на Газа, най-малко краткотрайно. Дори тогава Хамас има дълга история на интервенции като незаконни бунтовници в региони, следени от Израел.

Хамас сподели, че е почнал офанзивата си в събота, тъй като страданието на палестинците е станало отвратително при непрекъсната израелска военна окупация и възходящи селища на Западния бряг и 16-годишна обсада в Газа.

В кибуца Беери покрай Газа, израелските войски към момента премахваха телата на мъртви бойци на Хамас, които нахлуха в общността и убиха повече от 100 поданици, след което се биеха с бойци в продължение на съвсем три дни.

Генерал-майор Итай Верув сподели на гостуващи публицисти, че военните са разкрили доказателства за бойци на Хамас, които прерязват гърла на вързани пленници, подреждат деца и ги убиват и опаковат 15 тийнейджърки в една стая, преди да хвърлят граната вътре.

Шокът, скръбта и настояванията за възмездие против Хамас се разрастват в Израел.

В нова тактичност Израел предизвестява цивилните да се изтеглят напълно Квартали на Газа, а освен обособени здания, а по-късно равнене на огромни прави във талази от въздушни удари.

Тонът на Израел също се промени. В минали спорове нейните военни упорстваха за прецизността на ударите в Газа, пробвайки се да отхвърлен рецензиите за гибелта на цивилни. Този път военните брифинги акцентират нанесените опустошения.

„ Премахнах всички ограничавания — ще отстраняваме всеки, който се бие с нас, и ще използваме всяка мярка, с която разполагаме “, сподели министърът на защитата Галант на бойци покрай южната граница във вторник.

Дори и с предизвестията за евакуация, палестинците споделят, че някои не могат да избягат или няма къде да отидат и че цели фамилии са били смазани под руините.

Друг път стачките идват без предизвестие, споделят оживели.

„ Нямаше предизвестие или нещо сходно “, сподели Хашем Абу Манеа, 58, който загуби 15-годишната си щерка Джоана при стачка късно във вторник изравнява дома му в град Газа.

Израелски въздушни удари късно във вторник удариха фамилната къща на Мохамед Дейф, сенчестия водач на военното крило на Хамас, убивайки неговия татко, брат и минимум двама други родственици в южния град Хан Юнис, сподели представителят на Хамас Басем Наим пред Асошиейтед прес. Дейф в никакъв случай не е бил виждан обществено и местонахождението му е незнайно.

Израелската войска сподели, че повече от 1200 души, в това число 189 бойци, са били убити в Израел, а зашеметяващи жертви, невиждани от войната с Египет и Сирия през 1973 година, която продължи седмици. Според управляващите в Газа са убити 1100 души.

Израел твърди, че почти 1500 бойци на Хамас са били убити в Израел и че стотици от починалите в Газа са членове на Хамас.

___

Shurafa заяви от град Газа, Ивицата Газа. Писателите на Associated Press Ейми Тейбел и Изабел ДеБре в Йерусалим, Сам Макнийл в Беери, Израел, Джак Джефри и Сами Магди в Кайро и Карим Чехайеб в Бейрут способстваха за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР