Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща, че страната му може да

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща, че страната му може да
Коментари Харесай

Нетаняху с остра реакция срещу евентуалното спиране на оръжейни доставки от САЩ

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху даде обещание, че страната му може да " остане сама ", откакто Съединени американски щати предизвестиха, че доставките на оръжие могат да бъдат спрени, в случай че той подреди пълномащабно навлизане в Рафах в Газа. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън неколкократно предизвести, че не трябваоперацията да започва, като съобщи, че тя ще премине " алената линия ". Хиляди хора към този момент избягаха от южния град, откакто израелските военни започнаха по този начин наречената " лимитирана " интервенция в понеделник.

Нетаняху обаче отхвърли американското предизвестие, като съобщи, че Израел ще продължи да се бори.

" Ако се наложи... ние ще останем сами. Казвал съм, че в случай че е належащо, ще се борим с нокти ",заяви министър-председателят.
Премиерът напомни и за войната от 1948 година, когато новосъздадената страна Израел е нападната от коалиция от арабски страни, с цел да отхвърли предизвестията на Съединени американски щати.
" Във Войната за самостоятелност преди 76 години ние бяхме малко на брой против мнозина, - сподели той - нямахме оръжия. Имаше оръжейно ембарго за Израел, само че с огромна мощ на духа, подвиг и единение посред ни - ние победихме. "

Крайнодясното държавно управление на премиера е подложено на напън, откакто Съединени американски щати стопираха доставката на близо 3 хиляди бомби заради опасения, че те могат да причинят гибел на цивилни в Рафах. В изявление за CNN в сряда президентът Байдън отиде още по-далеч, като съобщи, че в случай че нападението продължи, той ще спре в допълнение доставките на артилерийски снаряди и други оръжия.

Йоав Галант, министърът на защитата на Израел, също отхвърли предизвестията на Съединени американски щати, като съобщи, че " враговете на Израел, както и най-хубавите му другари " би трябвало да схванат, че страната му " не може да бъде покорена ".

На този декор опитите за реализиране на дипломатически излаз от войната не престават. Египет прикани " Хамас " и Израел да проявят еластичност, с цел да реализиран час по-скоро съглашение за прекъсване на огъня в Ивицата Газа и за освобождение на заложниците.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР