Израелският министър на отбраната Йоав Галант призова членовете на ултраортодоксалната

...
Израелският министър на отбраната Йоав Галант призова членовете на ултраортодоксалната
Коментари Харесай

Галант: Ултраортодоксалните трябва да служат в армията

Израелският министър на защитата Йоав Галант прикани членовете на ултраортодоксалната еврейска общественост да бъдат включени във военната работа, защото войната в Газа продължава.


" Всички ние би трябвало да поемем тежестта ", съобщи Галант, като се спря на въпроса, който от дълго време провокира разделяне в страната със наложителна военна работа за множеството жители.

От основаването на Израел през 1948 година еврейските мъже, които учат Тора на цялостен работен ден в йешива, получават годишна пролонгация от военна работа до навършване на 26-годишна възраст, след което се освобождават от нея.

Но откогато войната в Газа избухна след нападението на Хамас на 7 октомври, десетилетният спор към тези освобождавания закупи нова новост.

Галант прикани за преустановяване на освобождаванията, като съобщи, че ще поддържа законодателство в тази тенденция, в случай че то бъде утвърдено от центристките министри в ръководещата коалиция на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

" Възниква непосредствена нужда от удължение на военната работа за нашите дейни бойци и удължение на службата в запаса за резервистите ", съобщи Галант пред публицисти.

" Това не е въпрос на избор. Трябва да сме твърди в отбраната на родината си.

" Възможно и значимо е да се реализира съгласувана рамка за проектозакон (закон), даже и за все по-голяма част от ултраортодоксалната общественост, която към този момент способства за гражданските старания ", сподели той.

Коментарите на Галант породиха нови опасения за политическа рецесия в Израел в миг, когато той води битка с бойците на Хамас в Газа.

Освобождаването от налози на ултраортодоксалните възпитаници от йешива се е нараснало с повишаването на популацията на общността през десетилетията.

Това подхранва недоволството на израелското общество като цяло.

Галант прикани Нетаняху " да управлява общ развой с всички съдружни партии и да реализира нужните съглашения по въпроса за проектозакона ".

Галант съобщи, че законът се нуждае от поддръжката на всички партии.

" Без съглашение от всички елементи на обединението отбранителната институция, която оглавявам, няма да показа закона ", сподели той.

Забележките му бяха приветствани от министъра на кабинета Бени Ганц, самият той някогашен министър на защитата, който се причисли към изключителната коалиция на Нетаняху след началото на войната.

Безизходицата по този въпрос може да заплаши обединението на Нетаняху, формирана от ултраортодоксални и религиозно-националистически партии.

Забележките на Галант провокираха рецензии от страна на Амичай Елияху, министър на културното завещание на Израел и член на фракцията " Еврейска мощ " в държавното управление на Нетаняху.

" Не съществува никаква опция за принудително приканване на тази общественост ", съобщи Елияху пред Армейското радио.

" В момента избирам единството на народа на Израел и на страната пред това държавното управление да се разпадне " по този въпрос, сподели той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР