Крайнодесният израелски министър на сигурността се нахвърли срещу супермодела Бела Хадид заради критиките й към него

...
Израелският крайнодесен министър на националната сигурност се нахвърли срещу супермодела
Коментари Харесай

Израелският крайнодесен министър на националната сигурност се нахвърли срещу супермодела Бела Хадид за това, че критикува неговия неотдавнашни пламенни телевизионни забележки за палестинците в окупирания Западен бряг

От ISABEL DEBRE Associated Press, 25 август 2023 г., 7:27 ч.

ТЕЛ АВИВ, Израел – крайната десница на Израел министърът на националната сигурност нападна супермодела Бела Хадид в петък за това, че критикува последните му огнени телевизионни забележки за палестинците в окупирания Западен бряг.

В интервю по-рано тази седмица за израелския Канал 12 след две смъртоносни палестински атаки срещу израелци в окупираната територия, министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир твърди, че правото му на свободата на движение като еврейски заселник надделява над същото право за палестинците.

„Моето право, правото на жена ми и децата ми да се движат из Юдея и Самария, е по-важно от свободата на движение за арабите,“ Бен-Гвир каза по телевизията в сряда, използвайки библейското име на Западния бряг. „Правото на живот е преди свободата на движение.“

Обръщайки се към Мохамад Магадли, известен израелско-арабски телевизионен водещ, който беше в студиото, Бен-Гвир добави: „Съжалявам, Мохамад. Но това е реалността.“

Изявлението му предизвика широка критика, тъй като коментаторите го възприеха като доказателство за твърденията, че Израел се превръща в апартейд система, която се стреми да поддържа еврейската хегемония от река Йордан до Средиземно море. Крилатата фраза „Съжалявам, Мохамед“ стана мем фураж за социалните медии, тъй като критиците я публикуваха заедно с видеоклипове на израелско насилие срещу палестинци.

Хадид, световноизвестен супермодел и инфлуенсър в социалните медии, чийто баща е палестинец, сподели откъс от интервюто на Бен-Гвир със своите 59,5 милиона последователи в Instagram в четвъртък, като написа: „На никое място, без време , особено през 2023 г. трябва ли един живот да е по-ценен от живота на друг. Особено просто заради техния етнос, култура или чиста омраза.

Тя също така публикува видеоклип от водещата израелска правозащитна група B'Tselem, показващ как израелски войници в южния град Хеброн на Западния бряг казват на жител, че на палестинците не е разрешено да се разхождат на определена улица, защото е запазена за евреи.“Това напомня ли на някого за нещо?“ тя написа.

Бен-Гвир отговори гневно в петък на публикацията на Хадид.

„Каня ви до Кирят Арба, за да видите как живеем тук, как всеки ден евреи, които не са направили нищо лошо на никого в живота си, биват убивани тук", написа той в X, известен преди като Twitter. Бен-Гвир живее в селището Кирят Арба близо до Хеброн, най-големият палестински град.

По-рано тази седмица палестински въоръжени мъже откриха огън по израелска кола близо до Хеброн, като убиха израелска жена и раниха сериозно шофьора. Тази атака беше извършена само няколко дни след палестинска стрелба, която уби израелски баща и син в северния палестински град Хавара.

Бен-Гвир призна ответната реакция, но удвои първоначалното му изявление. „Така че да, правото на мен и моите събратя евреи да пътуваме и да се завърнем безопасно у дома по пътищата на Юдея и Самария надделява над правото на терористите, които хвърлят камъни по нас и ни убиват“, пише той.

Бен-Гвир е бил осъждан в миналото за подбуждане към расизъм и за подкрепа на терористична организация. Той беше известен като почитател на равина Меир Кахане, който беше забранен от парламента и чиято партия Кач беше обявена за терористична група от Съединените щати, преди да бъде убит в Ню Йорк през 1990 г. Ках искаше да лиши арабските израелци от тяхното гражданство, да се сегрегира Израелски обществени пространства и забрана на браковете между евреи и неевреи. Преди да се присъедини към политиката, Бен-Гвир окачи в хола си портрет на евреин, който застреля смъртоносно 29 палестинци на Западния бряг през 1994 г.

Бивш маргинал крайнодесен активист, Бен-Гвир сега притежава значителна власт като министър на националната сигурност, който наблюдава израелските полицейски сили в правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР