Израелският финансов министър ще поднови средствата за арабските общности след реакция

...
ЙЕРУСАЛИМ (Ройтерс) - Израелският финансов министър Безалел Смотрич каза в
Коментари Харесай

ЙЕРУСАЛИМ (Ройтерс) - Израелският финансов министър Безалел Смотрич каза в понеделник, че неговото министерство ще деблокира средства за арабските общности, които той е спрял, като каза, че парите подхранват престъпността, предизвиквайки възмущение от арабски кметове и някои арабски и еврейски законодатели.

Смотрич, член на националистическо-религиозното правителство на премиера Бенямин Нетаняху, каза този месец, че някои от бюджетните средства, предназначени за арабските местни съвети, са политическо възнаграждение- от предишния кабинет, който може да се окаже в ръцете на „престъпници и терористи“.

Арабските съвети проведоха стачка миналата седмица в знак на протест, а лидерите на общността демонстрираха пред правителствените служби. Националният комитет на арабските местни съвети в Израел обвини Смотрич в расизъм.

В изявление от понеделник Смотрич изглежда обърна курса и каза, че е създаден механизъм за надзор за прехвърляне на средства към арабските общности.

Ние спираме престъпните организации да поемат бюджетите, които отиват при арабските власти, каза Смотрич.

Арабски граждани на Израел, повечето потомци на палестинци, останали в Израел след войната от 1948 г. около създаването му, съставляват около една пета от населението на страната.

Престъпността в общностите от арабския сектор е непропорционално висока спрямо техния състав на общата демография.

Поне 157 Арабски граждани в Израел са били убити от януари, повече от два пъти повече от смъртните случаи за същия период на миналата година и най-високата жертва от 2014 г. насам.

(Доклад от Емили Роуз; Редактиране от Алисън Уилямс)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР