Израелските войски продължават да се струпват в близост до Газа

...
Израелските войски продължават да се струпват в близост до Газа
Коментари Харесай

Какви ракети използва терористичната групировка „Хамас“?

Израелските войски не престават да се струпват наоколо до Газа преди началото на обявената сухопътна атака. Израел продължава да нанася удари. Организация на обединените нации предизвести за „ невиждана филантропична злополука “ в линията Газа.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 456
Тел Авив разгласи, че броят на заложниците в ръцете на терористичната формация „ Хамас “ е 199. Тази нощ Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира още веднъж поради спора в Близкия изток.

Какво се случва в Ивицата Газа?

Израел нанася точкови удари по позиции на „ Хамас “. Наред с хилядите цивилни жертви по данни на израелската войска, до през днешния ден са премахнати шестима високопоставени водачи и командири на организацията.

Същевременно на север остава опасността от „ Хизбула “. През последната седмица ливанската проиранска формация няколко пъти нападна Израел, като при ответните удари бяха убити няколко ливански бойци. Говорител на израелската войска предизвести, че „ в случай че „ Хизбула “ направи грешката да ни подложи на тестване, отговорът ще бъде гибелен “, съобщи БТВ.

А поради продължаващите ракетни удари от „ Хамас “, осъществявани от Газа, от нощес тече евакуация на израелския град Сдерот. Това е първата евакуация на цялостен град в историята на Израел. В Сдерот живеят 30 000 души. По известия на осведомителните организации към 20 000 са към този момент евакуирани. 

Какви ракети употребяват бойците на „ Хамас “?

Американският институт за проучване на войната и порталът Global Security разкриват какви ракети употребяват бойците от „ Хамас “. Те са пет типа и всяка от тях е с друг обхват на деяние.

Ракети „ Касам “ 

С минимален обхват са ракетите „ Касам “ -  16 километра. Голяма част от тях се създават в домашни условия. Казват се „ Касам “, тъй като се за пръв път се употребяват от бригадите „ Изедин Ал-Касам “.

Ракети „ Град “

Според разузнаването на Израел, представено от Института за проучване на войната и Global Security, „ Хамас “ употребява и два типа ракети „ Град “, които се създават от страни като Сирия и Иран по остарели руски технологии. Според заряда им те имат обсег сред 20 и 45 километра.

Ракети „ Фаджр “

Според същите източници „ Хамас “ употребява и създаваните в Иран ракети „ Фаджр “. Те могат да поразяват цели до 75 километра. Същите ракети употребяват и бойците на „ Хизбула “.

Ракети R-160

„ Хамас “ разполага и с надалеч по-далекобойна ракета - R-160. Тя е създавана в Сирия и има обсег от 150-160 километра. С такива ракети са нанасяни удари по Ерусалим и даже по северния град Хайфа. R-160 е доста по-компактна, само че има два пъти по-голяма далекобойност от „ Фаджр “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР