Израелските власти обявиха, че днес се очаква да бъдат освободени

...
Израелските власти обявиха, че днес се очаква да бъдат освободени
Коментари Харесай

Ден 2 от примирието: Пускат 14 израелски заложници на Хамас и 42-ма палестински затворници

Израелските управляващи оповестиха, че през днешния ден се чака да бъдат освободени 14 заложници, държани от " Хамас " в линията Газа след нападението против Израел на 7 октомври, както и 42-ма палестински пандизчии, намиращи се в израелски затвори.

Според в. " Таймс ъв Израел ", представен от ДПА, Израел в началото ще трансферира арестуваните в пандиза " Офер " в окупирания Западен бряг, с цел да бъдат прегледани от представители на Международния Червен кръст. Вестникът се базира на представители на израелското ръководство на пандизите.

Телевизия " Ал Джазира " заяви, че израелските управляващи ще освободят 18 дами и 24 момчета в тийнейджърска възраст.

Според малкия екран според едно от изискванията в съглашението бойците от " Хамас " би трябвало първо да освободят израелските заложници, държани в Газа, преди да бъдат освободени палестинските пандизчии.

След освобождението си палестинците ще се върнат там, където са живели преди - на Западния бряг или в Източен Йерусалим. Първата група палестински пандизчии се състоеше от малолетни и от дами, изпратени в израелски затвори за разнообразни закононарушения - от хвърляне на камъни до набези против полицейски чиновници. Сред тях имаше и такива, които са били задържани, само че по този начин е не са били изправени пред съда, отбелязва израелският в. " Аарец ".

 

 

След съвсем седем седмици " Хамас " освободи първата група заложници в подмяна на палестински пандизчии от Израел. Сред 13-те освободени израелски заложници има четири германки на възраст сред 2 и 79 години.

Израел спря военната си интервенция в Газа в 6 ч. сутринта немско време в петък. В първата, четиридневна фаза на заложническата договорка би трябвало да бъдат освободени общо 50 заложници. В подмяна на това Израел ще освободи до 150 пандизчии (някои от тях наказани терористи).

Според немската преса немските заложници, които са били освободени в петък, са Дорон Ашер Кац (34 г.) и дъщерите ѝ Раз (4 г.) и Авив (2 г.), както и Маргалит Берта Мозес (79 г.). И четирите са били отвлечени от кибуца Нир Оз.

Дорон и двете ѝ дребни деца са желали да посетят баба си в кибуц покрай Ивицата Газа на 7 октомври - когато терорът ненадейно връхлита Израел.

Съпругът на Дорон, израелецът Йони Ашер (37 г.), не е могъл да се свърже със фамилията си в продължение на часове и е разпознал брачната половинка, децата и тъщата си на видеозапис на заложници на " Хамас ", съобщи кореспондентът на БНР в Германия. 

Бащата споделя:  " Веднага разпознах, че това е тя, без подозрение. На главата на дребната ми щерка имаше було, а също по този начин незабавно разпознах и по-голямата ми щерка. Те бяха отвлечени дружно със свекърва ми и нейния сътрудник ".

79-тодишната Маргалит е отвлечена от прилежащ кибуц. Тя е болна от рак. Както всички в кибуца и тя принадлежи към така наречен " лагер на мира " - това са ляво настроени израелци, които се борят за правата на палестинците.

Междувременно днес Техеран заяви, че е оказал помощ за освобождението през вчерашния ден на 10 тайландски заложници от линията Газа, като е дал лист с имената им на палестинската формация " Хамас " по искане на тайландското външно министерство и ръководителя на тайландския парламент. Това предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция, базирайки се на изказване на посолството на Иран в Тайланд.

" Искането беше признато от " Хамас " и 10 тайландски заложници бяха освободени след примирието ", се споделя в посланието, оповестено в обществените медии.

Десетте освободени през вчерашния ден тайландски заложници и офицер (четвъртият отляво) театралничат за фотография в медицинския център " Шамир " в Израел
Снимка: БТА/Тайландското външно министерство посредством AP

" От самото начало предоставихме описи на всички ", в това число Катар, Египет, Израел и Иран, заяви представител на тайландското външно министерство, като означи, че тези " разнообразни фактори биха имали друго въздействие върху " Хамас ".

Група от тайландски мюсюлмански политици посетиха Техеран през октомври и се срещнаха с представители на " Хамас ". Тайландският външен министър Парнпри Бахидха-Нукара, от своя страна, водеше договаряния за освобождението на тайландците в Кайро и Доха.

Тайландското държавно управление споделя, че 20 негови жители към момента са в ръцете на " Хамас ", напомня Ройтерс. Четирима от освободените през вчерашния ден 10 тайландци не са били в листата с отвлечени лица, отбелязва Асошиейтед прес.

В Израел работят към 30 000 тайландци, най-вече в селскостопанския бранш.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР