Израелските власти чули преди десетина дни от държавния секретар на

...
Израелските власти чули преди десетина дни от държавния секретар на
Коментари Харесай

Икономист: САЩ са казали на Израел да приключват войната до Нова година

Израелските управляващи чули преди десетина дни от държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен, че войната в линията Газа би трябвало да завърши до края на годината.

Това написа сп. " Икономист ", като цитира няколко източници. Публикацията бе последвана от уверения във Вашингтон и Тел Авив, че не Съединени американски щати задават крайния период на войната с 18 хиляди убити в Газа (от които 7000 бойци, съгласно Израел) в опит за очистване на " Хамас " след непредизвиканата офанзива на придвижването с 1200 жертви на 7 октомври, съобщи Дневник.

Според същия текст ликвидираните сили на " Хамас " може да са даже доста повече - до половината от евентуално 30 хиляди бойци, само че остават хиляди, при над 100 убити бойци и близо 140 заложници, които към момента са в Газа. Лидерът на групировката в Газа Яхия Синуар, ръководителят на военното ѝ крило Мухаммад Дейф и заместникът му Маруан Иса; на придвижването оказва помощ обширната му мрежа от тунели под линията.

" Израел има единствено няколко седмици, с цел да унищожи " Хамас ", е заглавието на късата обява. Отбелязва се, че интервенциите на север в линията не престават, а тези на юг, където може да е управлението на " Хамас ", се форсират, биват унищожавани тунели и друга инфраструктура (включително цивилна). Въпреки фрагментите с предалите се бойци, публикувани от държавното управление, още не е пристигнала успеха, която израелските жители желаят от водачите си.

Проблемът пред Израел е, че може да няма времето, което изисква - девет седмици след началото на войната приказва за още месеци - поради изчезналата интернационална поддръжка след огромния брой цивилни жертви и съмнението на извънредно нужния съдружник, Съединени американски щати. Вашингтон желае и Израел да направи доста повече за страдащите палестинци, изключително в южна Газа, продължава " Икономист ".

Ако Израел спре най-малко бомбардировките и продължи дълга акция с невисок интензитет, " Хамас " ще продължи да управлява елементи от Газа, заключава списанието. " Така Израел ще се е провалил в главната си цел да унищожи причинителите на клането на 7 октомври. "

От израелското управление обаче идват разнопосочни сигнали дали тяхната визия какъв брой ще продължи интервенцията не съответствува с американската. Според израелския " Канал 13 " обаче министър председателят Бенямин Нетаняху беседва с американския президент Джо Байдън в почивните дни и му споделил, че интервенцията в Хан Юнис ще отнеме още сред три и четири седмици; това би могло да съвпадне с американското искане.

Пред " Канал 12 " съветникът на Израел за национална сигурност Цахи Ханегби отрече вчеар Съединени американски щати да са поставяли какъвто и да било период. " Оценката, че това не може да се мери в седмици, е вярна, а не съм сигурен и че може да се мери в месеци. " Самият Блинкен увери пред Си Ен Ен, че Съединени американски щати не задават рамки; решението е в ръцете на израелците. " Всяка страна, изправена против това, пред което се изправи Израел - терористична организация, нападнала я по най-ужасяващия метод на 7 октомври и споделила неведнъж, че би го направила още веднъж - би трябвало да стигне досега, в който е уверена, че това не може да се случи. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР