Израелските въоръжени сили съобщиха в неделя, че са открили най-големия

...
Израелските въоръжени сили съобщиха в неделя, че са открили най-големия
Коментари Харесай

В Газа е открит най-големият тунел на Хамас досега, твърди Израел

Израелските въоръжени сили оповестиха в неделя, че са разкрили „ най-големия тунел на Хамас “ в Ивицата Газа досега, съобщи Си Ен Ен. Тунелът е дълъг 4 км , доближава на 50 м подземен и е задоволително необятен, с цел да може през него да минават коли с бойци.

Хамас е ислямистка формация, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни. Тя управлява Ивицата Газа, която граничи с Израел и Египет и където живеят над 2,3 млн. души .

Новината за новооткрития тунел на групировката идва на фона на войната сред Израел и Хамас, която стартира през октомври с огромно и непредвидено нахлуване на Хамас против Израел. При офанзивата починаха 1200 души , а към 240 бяха взети за заложници.

Тел Авив отговори с пълномащабна атака и обсада на Газа. По данни на локалните управляващи от този момент насам са починали над 18 000 палестинци.

Сега военният представител на Израел Даниел Хагари заяви, че извънредно огромният тунел е предопределен за транспортиране на коли с бойци на Хамас от Газа до израелската граница и подготовка на набези против граничния пункт Ерез сред Газа и Израел.

Хагари не посочи дали тунелът е бил употребен от Хамас за нападението през октомври.

Входът към тунела е прикрит в пясъчна дюна единствено на 100 метра южно от контролно-пропускателния пункт Ерез. В непосредственост се намира и израелска военна база. Това още веднъж повдига въпроси за какво израелското разузнаване е пропуснало да забележи подготовката на Хамас за офанзивата преди 4 месеца, написа Асошиейтед прес.

Повечето тунели на Хамас, разкрити до момента от израелските сили или от самата формация, са тесни и ниски и през тях военните могат да минават единствено пешком, припомня Ройтерс. Тунелът, показан от Хагари, има шахти, които се спускат отвесно надолу. Според израелските военни това подсказва, че той може да е част от по-широка мрежа.

Освен това тунелът е оборудван с електричество, вентилация и информационни системи. Израелската войска се закани да го унищожи.

Според Израел Хамас употребява мрежа от подземни тунели под Ивицата Газа за нападенията си. Смята се, че в тунелите групировката държи и отвлечените през октомври заложници.

Такива изказвания стават мотив за офанзиви на Израел против обекти в Газа, в това число лечебни заведения. През ноември израелските сили проникнаха в най-голямата болница в Газа - „ Ал-Шифа “, с обяснението, че под нея има тунел, който се употребява за команден център на Хамас.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР