Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) са убили ракетен експерт на

...
Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) са убили ракетен експерт на
Коментари Харесай

Израел уби ракетен експерт на Хамас в Сирия. Блинкен пак е в Тел Авив

Израелските сили за защита (ЦАХАЛ) са умъртвили ракетен специалист на Хамас в Сирия в понеделник, заяви ДПА. Същевременно в Израел дойде държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен за да предотврати ескалацията на военния спор в района.

Новината идва малко откакто Израел на паравоенната формация Хизбула в Южен Ливан . Според ДПА израелската войска е обстрелвала и други обекти в Ливан. Най-сериозната заплаха е Хизбула да се включи във войната, въвличайки и Ливан.

Хамас е ислямистка паравоенна формация, оповестена за терористична от Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати и други страни. Както Хамас, по този начин и Хизбула желаят Израел да бъде погубен. И двете паравоенни организации са близки до Иран, откъдето се счита, че получават военна и финансова помощ.

" Днес [понеделник] ЦАХАЛ отстрани Хасан Акаша в Бейт Джин в Сирия ", написаха израелските военни в Телеграм. В обявата те споделят, че Акаша е бил " централна фигура ", виновна за ракетите, изстреляни от Сирия към Израел през последните седмици.

" От началото на войната Акаша ръководеше терористичните кафези на Хамас, които изстрелваха ракети от Сирия към израелска територия ", пишат те. Израелските военни споделят и че ще държат Сирия виновна за всички дейности, които се правят от нейна територия по отношение на Израел.

Късно в понеделник държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде в Израел. Целта на визитата му е да предотврати разрастването на войната в Газа в районен спор.

Той заяви, че ще окаже напън върху държавното управление на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху " по отношение на абсолютния императив да се направи повече за отбрана на цивилното население [на Газа] и да се подсигурява, че филантропичната помощ попада в ръцете на тези, които се нуждаят от нея ".

В понеделник президентът на Съединени американски щати Джо Байдън , сподели, че се пробва да убеди Израел да ограничи офанзивите си и " значително да се изнесе от Газа ".

В началото на декември Израел в Хамас след удар над ливанската столица Бейрут . В отговор на убийството в събота Хизбула организира, а Тел Авив реагира с още офанзиви против Ливан.

Израел и Ливан си разменят сходни удари от началото на войната в Газа. Оттогава израелските сили за защита са умъртвили повече от 130 бойци на Хизбула в Южен Ливан. Други 19 са убити на територията на Сирия, написа Ройтерс.

Войната в Газа с нахлуване на Хамас против Израел. При него починаха 1200 души, а към 240 бяха взети за заложници. В отговор Израел стартира най-мащабната си атака и обсада в Ивицата Газа и се закани да унищожи Хамас.

До момента израелската атака в Газа е довела до над 23 хиляди жертви по данни на локалните управляващи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР