Израел разруши дома на предполагаем палестински нападател в бежански лагер

...
Израелските сили нахлуха в бежанския лагер Аскар в окупирания град
Коментари Харесай

Израелските сили нахлуха в бежанския лагер Аскар в окупирания град Наблус на Западния бряг и разрушиха дома на палестинец, за когото се твърди, че е участвал в убийството на двама израелски заселници миналия февруари.

Според палестинската информационна агенция Wafa израелските сили са обкръжили дома на Абделфатах Харушех на третия етаж през нощта във вторник и са го взривили шест часа след нападението.

Армията беше обвинила Каруше, че е застрелял двама заселници, Халел Менахем Янив и неговия брат Ягел Яков Янив, през февруари, докато те минаваха с кола през окупирания град Хувара на Западния бряг.

Израелските сили убиха 49-годишния Харуше по време на нападение през следващия месец.

Преди разрушаването израелските войници принудиха най-малко 60 палестинци – включително 20 деца – които живееха до дома на семейство Харушех, да напуснат къщите си и ги задържаха за кратко в местна джамия, според Wafa.

Последното нападение предизвика тежки конфронтации между израелската армия и жителите на лагера. Палестинският Червен полумесец съобщи, че са се справили със 185 случая на задушаване със сълзотворен газ и че шестима палестинци са били ранени, включително един от бойни патрони.

В изявление израелската армия каза, че са били предизвикани няколко „насилствени безредици, които включват хвърляне на камъни и изгаряне на гуми“.

„Освен това бяха хвърлени взривни устройства и беше стреляно по силите, които отговориха със средства за разпръскване на безредици.“

Няколко седмици по-рано израелските сили направиха измервания на къщата на затворения син на Харушех в подготовка за нейното разрушаване, по обвинение, че помага на баща му в операцията.

Говорейки пред местни медии, съпругата на Kharousheh каза, че разрушаването на семейния дом „няма да наруши нашата решителност“.

„Ние сме непоколебими тук въпреки всичко, което [израелската] окупация прави“, каза тя.

Бежанският лагер Аскар е един от най-пренаселените лагери на Западния бряг, с най-малко 30 000 палестинци, живеещи на 0,12 кв. км (0,05 кв. мили).

Израел редовно разрушава домовете на палестинци, които обвинява в смъртоносни атаки срещу израелци, като твърди, че подобни мерки действат като възпиращ фактор.

Активисти за правата на човека казват, че политиката се равнява на колективно наказание, тъй като може да направи хора, които не са бойци, включително деца, без дом.

В изявление във вторник Хамас каза, че израелската тактика за разрушаване на домове е „политика на безсилие, която е доказала неуспеха си да потуши съпротивата и да повлияе на морала на бойците от съпротивата и техните семейства, които се борят“.

От началото на миналата година смъртоносно насилие разтърси северния Западен бряг, във връзка с възхода на палестински въоръжени групировки и засилване на израелските военни операции и почти всяка нощ набези срещу палестински градове.

Повече от 200 палестинци са били убити тази година, като ООН предупреждава, че 2023 г. е на път да бъде най-смъртоносната година за палестинците, откакто започна да регистрира смъртни случаи.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР