Израелските отбранителни сили (IDF) обявиха в неделя изтеглянето на силите

...
Израелските отбранителни сили (IDF) обявиха в неделя изтеглянето на силите
Коментари Харесай

Израел изтегли сухопътните си сили от южната част на Газа. Масови протести искат оставката на Нетаняху


Израелските отбранителни сили (IDF) оповестиха в неделя изтеглянето на силите си от южната част на Ивицата Газа.

Това се случи тъкмо шест месеца след. Тогава паравоенната палестинска формация Хамас, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни, нахлу в Израел, умъртви близо 1200 души и взе за заложници над 200. Тел Авив и пълномащабна атака в Ивицата Газа, която докара до десетки хиляди жертви и филантропична рецесия в анклава.

Изтеглянето на войските идва на фона на интернационалните апели към Израел да понижи натиска и да не попречва филантропичната помощ за палестинските жители.

Недоволството набъбна и в Израел, където десетки хиляди души се събраха в събота в разнообразни градове, с цел да стачкуват против крайнодясното държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху . Протестите не престават и в неделя.

Радиостанцията Кан оповестява, базирайки се на военните, че изтеглянето на войските не е обвързвано с политически напън, в това число от страна на Съединени американски щати. Хаарец представител на армията, който споделя, че 98-ма дивизия е победила силите на Хамас в Хан Юнис и няма действен смисъл от по-нататъшното ѝ наличие в анклава.

След 4 месеца борби за южния град Хан Юнис 98-та израелска дивизия напусна бранша. В Ивицата Газа остава единствено една бригада.

След шест месеца борби Хамас резервира контрола над елементи от Ивицата, най-много южния град Рафах. Израелските военни показват, че с изтеглянето на войските от Хан Юнис палестинците може да се върнат в там от Рафах, където сега са евакуирани множеството цивилни палестинци от други региони.

От няколко седмици Израел оповестява, че, само че доста страни по света, в това число Съединени американски щати, се опълчват на такава интервенция.

Според палестинската страна, за шест месеца борби в линията Газа са били убити над 33 000 души. Израелската страна твърди, че са убити минимум 12 хиляди бойци на Хамас. Данните не могат да бъдат тествани по самостоятелен метод.

Загубите на израелската войска за шест месеца възлизат на към 600 души. Израелската войска също удостоверява гибелта на 34 заложници. По нейни калкулации 95 души са останалите живи заложници. Повече от 100 бяха освободени по време на краткотрайното помирение през ноември. Последните кръгове от договаряния за преустановяване на огъня и освобождение на заложници към момента не са довели до резултати.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР