Израелски заселник, обвинен в участие в убийството на палестинец, е преместен под домашен арест

...
Съд в Йерусалим казва, че израелски заселник е заподозрян в
Коментари Харесай

Съд в Йерусалим казва, че израелски заселник е заподозрян в участие в убийството на 19-годишен палестинец мъж на Западния бряг миналата седмица беше освободен от ареста и прехвърлен под домашен арест

От ISABEL DEBRE Associated Press, 9 август 2023 г., 17:37

ЙЕРУСАЛИМ -- Ан Израелски заселник, заподозрян в участие в убийството на 19-годишен палестински мъж на Западния бряг миналата седмица, беше освободен от ареста в сряда и преместен под домашен арест, съобщи съд в Йерусалим.

Израелският съдия заяви, че няма достатъчно доказателства за удължаване на задържането на радикалния еврейски заселник Елиша Яред. Съдът също така разпореди втори израелски заселник, обвинен в стрелбата и убийството на 19-годишния Кусай Матан, да остане в ареста, докато е хоспитализиран за рани, получени по време на нападението миналия петък срещу палестинското пастирско село Бурка.

За семейството на Матар и други палестинци прехвърлянето на Яред под домашен арест изглежда подчертава усещането за безнаказаност, на което се радват еврейските екстремисти в окупирания Западен бряг.

„Те направиха нещо, което е толкова ужасяващо, толкова неморално“, каза 34-годишният чичо на Матан, Хамам. „Можем само да очакваме тези атаки да продължат.

Убийството на Матан близо до град Рамала на Западния бряг вбеси палестинците и предизвика осъждане от правозащитни групи и чуждестранни дипломати. В рядко изявление Службата по палестинските въпроси на Съединените щати заклейми убийството на Матан като „терористична атака“ – фраза, която обикновено се използва за палестински атаки срещу израелски цивилни – и призова за „пълна отчетност и справедливост“.

Тълпа въоръжени израелски заселници нахлу в селото на Западния бряг миналия петък, подпалвайки най-малко две коли и откривайки огън по палестинците, които се тълпяха на улицата. Матан беше убит, а други четирима палестинци бяха ранени. Израелските военни казаха, че Матан е бил застрелян след ескалация на свада между палестинци и израелски заселници, което накарало израелските заселници да открият огън, а палестинците да хвърлят камъни и фойерверки.

Епизодът добави към интензивния прилив на насилие, който обхвана Западния бряг и Израел през последните месеци.

Семейството на Матан в сряда каза, че съдебното решение да постави Яред под домашен арест намали и без това мрачните им очаквания за справедливост.

„Това, че могат да застрелят млад, невинен мъж във врата и да се приберат пеша, това ви казва всичко за окупацията,“ чичо му каза.

Матан беше „срамежлив и с добро настроение“, добави Хамам, и беше напуснал гимназията, за да работи в магазин за подправки в Рамала и да поддържа неговото семейство. Той наскоро беше сгоден да се ожени. „Цялата ни страна скърби“, каза той.

Полицията обвини двамата израелски заселници – Яред и Йехиел Индоре – в причиняване на смърт, възпрепятстване на правосъдието и извършване на националистически нападения мотивиран умишлен палеж. Обвиняемите твърдят, че са действали при самозащита.

Яред, носещ плетена шапка в цвят липа, дълги православни кичури коса, наречени пайоти и зелена тениска, ухили се, когато влезе в съдебната зала. Той напусна заседанието, пеейки и танцувайки надолу по стълбите, показваха видеоклипове, заобиколен от аплодиращи поддръжници.

Делото е също предизвика противоречия в Израел, защото Яред работеше като говорител на депутат в крайнодясната партия Еврейска сила, ръководена от израелския министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир.

Ултранационалист лидерът на заселниците Бен-Гвир, известен със своята антиарабска реторика и каскади, помогна за издигането на власт на премиера Бенямин Нетаняху в края на миналата година и продължава да упражнява натиск върху дясното си правителство.

През последните месеци групи от радикални еврейски заселници увеличиха атаките си срещу палестински градове и села, атакувайки цивилни и вандализирайки имущество. Правителството на Нетаняху обеща да заеме по-твърда позиция спрямо палестинците и да установи по-голям контрол над окупирания Западен бряг.

„Евреин, който защитава себе си и другите срещу убийството на палестинци, не е заподозрян в убийство, а герой, който ще получи пълната ми подкрепа“, написа Бен-Гвир в Twitter тази седмица за арестите на Яред и Йехиел.

Израел превзе Западния бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа в Близкоизточната война през 1967 г. Палестинците търсят тези територии за своята очаквана бъдеща държава.

Правозащитни групи казват, че инициативата на заселниците води до дълбок дисбаланс на властта на Западния бряг, където палестинците са преследвани от военни съдилища с изключително висок процент присъди, докато израелците са обвинени в цивилни, ако въобще.

Израелската правозащитна група Yesh Din съобщи през февруари, че от повече от 1500 разследвания на насилие, имуществени престъпления, изземване на палестинска земя и други престъпления, за които се твърди, че са извършени от израелци граждани срещу палестински цивилни от 2005 г. насам, само 7% са довели до обвинения.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР