Израелски военни самолети удариха цели в Газа през нощта и

...
Израелски военни самолети удариха цели в Газа през нощта и
Коментари Харесай

Израелските въздушни удари удариха Газа, както и цели в Сирия и Западния бряг

Израелски военни самолети удариха цели в Газа през нощта и в неделя, както и две летища в Сирия и джамия в окупирания Западен бряг, за които се твърди, че са употребявани от екстремисти, защото двуседмичната война с Хамас заплашваше да прерасне в по-широк спор.

Израел си разменя огън с ливанската въоръжена формация Хизбула съвсем всеки ден от началото на войната и напрежението нараства в окупирания от Израел Западен бряг, където израелските сили се бориха с екстремисти в бежански лагери и направиха две въздушни удари през последните дни.

В продължение на дни Израел изглеждаше на ръба да стартира сухопътна атака в Газа като част от отговора си на смъртоносната офанзива на Хамас от 7 октомври. Танкове и десетки хиляди бойци са се натрупали на границата, а израелските водачи приказваха за неустановен идващ стадий от интервенциите.

рядко признава самостоятелните удари, само че споделя, че работи, с цел да попречи на Хизбула и други въоръжени групировки да доставят оръжия от техния настойник Иран, който също поддържа Хамас.

В Ливан Хизбула сподели, че шестима нейни бойци са били убити в събота, а заместник-лидерът на групировката шейх Наим Касем предизвести, че Израел ще заплати висока цена, в случай че стартира сухопътна атака в линията Газа. Израел удари цели на Хизбула рано в неделя в отговор на ракетен обстрел, оповестиха военните.

Израел също разгласи проекти за евакуация на други 14 общности покрай границата с Ливан. На Кирят Шмона, с население от над 20 000 души, беше казано да се изтегля предходната седмица.

В окупирания от Израел Западен бряг десетки палестинци бяха убити при конфликти с израелски войски, арести и офанзиви от еврейски заселници. Израелските сили са затворили пропускателните пунктове на територията и контролно-пропускателните пунктове сред градовете, ограниченията, които съгласно тях са ориентирани към попречване на офанзиви. Израел твърди, че е арестувал повече от 700 палестинци от 7 октомври, в това число 480 обвинени членове на Хамас.

Международно приетата Палестинска власт ръководи елементи от Западния бряг и си сътрудничи с Израел във връзка с сигурността, само че е извънредно непопулярна и е бил обект на насилствени палестински митинги.

Израелските сили убиха минимум петима души рано в неделя на Западния бряг, съгласно палестинското министерство на опазването на здравето. Двама бяха убити при въздушен удар против джамия в град Дженин, където през последната година се водеха тежки престрелки сред палестински екстремисти и израелски войски.

Израелската войска сподели, че комплексът на джамията принадлежи на Хамас и ислямската Джихадски бойци, които направиха няколко офанзиви през последните месеци и възнамеряваха още една.

Жертвите в неделя усилиха броя на жертвите на Западния бряг до 90 палестинци от експлоадирането на войната на 7 октомври, съгласно Министерство на здравеопазването. Повечето наподобява са били убити по време на борби с израелските сили или насилствени митинги.

Тринадесет палестинци, в това число петима малолетни, и член на паравоенната гранична полиция на Израел бяха убити предходната седмица в борба в бежански лагер на Запад Банков град Тулкарем, в който Израел също нанесе въздушен удар.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР