Израелски вестник публикува документ, който дава в детайли елементите от

...
Израелски вестник публикува документ, който дава в детайли елементите от
Коментари Харесай

“Сделката на века” на Тръмп

Израелски вестник разгласява документ, който дава в елементи детайлите от подкрепяния от Съединени американски щати кротичък проект за израелско-палестинския спор, прочут като „ Сделката на века “.

Нито една американска, израелска или палестинска държавна институция не е удостоверила изтеклия документ, оповестен от Israel Hayom, който е непосредствен до премиера Бенямин Нетаняху. Твърди се, че документът е бил публикуван сред длъжностни лица във външното министерство на Израел.

Съединени американски щати имат намерение да разгласяват своя проект идващия месец.

Според израелския всекидневник проектът се състои от следните съществени точки:

1. Споразумение

Ще бъде подписано тристранно съглашение сред Израел, Организацията за избавление на Палестина (ООП) и „ Хамас “. Палестинска страна, наречена “Нова Палестина ”, ще бъде основана в Юдея, Самария (на Западния бряг) и Газа, като се изключи израелските селища на Западния бряг.

2. Контрол върху земята

Заселническите земи със селищата на тях на Западния бряг ще останат под контрола на Израел и ще се простират до други изолирани селища.

3. Йерусалим

Йерусалим няма да бъде разграничен или споделен сред Израел и Нова Палестина и ще бъде столица и на Израел, и Нова Палестина. Арабското население в Йерусалим ще бъдат жители на Нова Палестина.

Общината на израелския Йерусалим ще дава отговор за всички действия в града, като се изключи образованието, което ще бъде в пълномощията на новото палестинско държавно управление. Новата палестинска власт ще заплаща налози и разноски за вода на община Йерусалим.

Евреите няма да могат да купуват арабски домове, арабите няма да могат да купуват еврейски домове, никакви спомагателни площи няма да бъдат прикрепени към Йерусалим и настоящето положение на светите места ще продължи.

4. Газа

Египет ще отдаде чартърен нова земя на Палестина, с цел да построи летище и заводи и да обслужва комерсиалния и селскостопанския бранш, без да разреши на палестинците да живеят на тази земя. Границите на тези земи и лизинговата цена ще бъдат избрани сред двете страни посредством посредничеството на подкрепящите съглашението страни.

5. Подкрепящи страни

Страните, които ще поддържат финансово осъществяването на това съглашение, са Съединени американски щати, Европейския съюз и страните, произвеждащи нефт.

Подкрепящите страни ще обезпечат бюджет от 30 милиарда $ за пет години за национални планове в новата Палестина.

Бюджетът ще включва и разноските за свързване на еврейски селища и огромни обитаеми места с Израел.

Съединени американски щати ще платят 20% от разноските за такива планове и 10% ще дойдат от Европейски Съюз, до момента в който страните от Персийския залив, които създават нефт, ще финансират 70%, което ще се дефинира от приходите от нефт на страните.

По-голямата част от тежестта на финансовото подкрепяне ще бъде върху страните производителки на нефт, защото те ще бъдат главните бенефициенти на това съглашение.

6. Военните

Нова Палестина няма да може да сътвори войска. Единствените оръжия, които ще бъде позволено да имат палестинци, ще бъдат леки оръжия за полицията.

Ще бъде подписан контракт за отбрана сред Израел и Нова Палестина, по силата на който тя ще заплаща на Израел да я пази от непозната експанзия.

Разходите за това заплащане би трябвало да се дефинират при договаряния сред страните, които ще бъдат опосредствани от подкрепящите страни.

7. Срокове и стадии на осъществяване

При сключване на съглашението:

• „ Хамас “ ще съобщи всички свои оръжия, в това число персонални оръжия, на египетските управляващи.

• Членовете на “Хамас ”, в това число водачите, ще продължат да получават заплати от подкрепящите страни до образуването на държавното управление.

• Границата на линията Газа, в това число морската граница, ще бъде отворена за придвижването на артикули и служащи към Израел и Египет, каквото е актуалното състояние на Юдея и Самария.

• В рамките на една година ще се проведат демократични избори и ще бъде определено държавно управление на Нова Палестина и всеки палестински жител ще може да се кандидатира за избори.

• Една година след изборите и основаването на държавното управление, палестинците, държани в израелски затвори, ще бъдат освобождавани последователно в продължение на три години.

• В рамките на пет години в Нова Палестина ще бъде основано морско пристанище и летище и до тогава палестинците ще употребяват летища и морски пристанища в Израел.

• Границата сред Нова Палестина и Израел ще бъде отворена за придвижването на жители и артикули, какъвто е казусът с другарските страни.

• Ще бъде основана автомагистрала, свързваща Западния бряг и Ивицата Газа. Китай ще заплати 50% от разноските за това, до момента в който Южна Корея, Австралия, Канада, Съединени американски щати и Европейски Съюз ще платят по 10%.

9. Долината на река Йордан

Долината на река Йордан ще остане под контрола на Израел.

• Шосе 90 ще се трансформира в път с четири платна.

• Израел ще разгласи търг за разширение на пътя.

• Нова Палестина ще получи два нови маршрута до Йордания.

10. Отговорност

• Ако „ Хамас “ и ООП откажат да подпишат „ Сделката на века “, Съединени американски щати ще анулират цялата финансова поддръжка за палестинците и ще подсигуряват, че никоя страна не трансферира средства към тях.

• Ако ООП подпише съглашението, само че „ Хамас “ или „ Ислямски джихад “ откажат, водачите на тези две придвижвания ще се смятат за виновни. В една нова война сред Израел и Ивицата Газа Съединени американски щати ще поддържат Израел в определянето на тези водачи като цели за офанзива.

• Ако Израел откаже да подпише договорката, Съединени американски щати ще преустановят всяка финансова поддръжка./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР