Израелски удар прекъсна основния граничен пункт между Ливан и Сирия,

...
Израелски удар прекъсна основния граничен пункт между Ливан и Сирия,
Коментари Харесай

Израелски въздушен удар прекъсна достъпа до ключов граничен пункт между Ливан и Сирия

Израелски удар прекъсна главния граничен пункт сред Ливан и Сирия , употребен през последните дни от стотици хиляди хора, с цел да избягат от израелските бомбардировки в Ливан, съобщи Ройтерс в петък. Израел нанесе и в южните покрайнини на столицата Бейрут .

Новината идва дни откакто във вторник Израел в Ливан. В седмиците преди този момент израелската войска по цели на шиитската формация Хизбула , които от нейното управление, ѝ Хасан Насрала .

Хизбула е военна формация и политическа партия, която управлява огромната част от Южен Ливан. Съединени американски щати я считат за терористична организация, а Европейският съюз ( Европейски Съюз ) слага в черния си лист единствено военното, само че не и политическото ѝ крило.

Израел и Хизбула от време на време си разменят удари още от началото на войната сред Израел и палестинската паравоенна формация Хамас в Ивицата Газа през октомври 2023 година През последните няколко седмици обаче обстановката в района ескалира.

В петък ливанският министър на превоза Али Хамиех сподели пред, че израелският удар наоколо до граничния пункт сред Ливан и Сирия - Маснаа, е блокирал основен маршрут, по който стотици хиляди хора са напускали Ливан. Министърът добави, че ударът е основал кратер с ширина от 4 м по пътя към пункта, който е най-натовареният на границата сред Ливан и Сирия.

За първи път от началото на войната този значим граничен пункт сред Ливан и Сирия е пресечен. По данни на ливанската работа за сигурност, единствено за седмица сред 23 и 30 септември през пункта в посока към Сирия са минали 256 614 сирийски и 82 264 ливански жители в търсене на леговище от израелските бомбардировки.

В четвъртък представител на израелските сили за защита упрекна Хизбула, че употребява този граничен пункт, с цел да внася военно съоръжение в Ливан, и добави, че Израел няма да допусне това. Смята се, че Хизбула получава огромна част от оръжията си от Иран през Сирия. Хизбула и други групировки в района, които се афишират срещу Израел,.

В сряда Иран изстреля към 180 в отговор на израелската атака в Ливан и убийството на командири от Хизбула. Почти всички ракети обаче бяха свалени. Някои от тях паднаха в централната и южната част на Израел, само че не предизвикаха вреди. Иран предизвести, че ще предприеме по-мащабна офанзива, в случай че израелските удари продължат.

В петък израелските военни приканиха жителите на десетки обитаеми места в Южен Ливан да се изтеглят неотложно. Хората обаче нямат доста варианти къде да отидат, когато изоставен домовете си. Често те спят по плажове, в джамии, на футболни игрища или в изоставени здания.

Според ливанските управляващи от началото на ескалацията сред Израел и Хизбула са разселени над 1,2 млн. души.

Между Ливан и Сирия има още няколко гранични пункта, като множеството остават отворени, съобщи.

Атаките на Израел в нощта на четвъртък против петък също така поразиха южните покрайнини на Бейрут.

Всичко това се случва малко преди навършването на една година от началото на войната сред Израел и Хамас в Ивицата Газа.

Тя стартира с нахлуване на Хамас против Израел, при което починаха към 1200 души, а към 240 бяха взети за заложници. Израел стартира пълномащабна атака в Ивицата Газа, която досега е лишила живота на над 41 хиляди души, най-вече цивилни палестинци.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР