Израелски танк е убил репортера на Ройтерс Исам Абдала в

...
Израелски танк е убил репортера на Ройтерс Исам Абдала в
Коментари Харесай

ООН: Израелски танк е убил репортер на Ройтерс, който е бил ясно идентифициран

Израелски танк е умъртвил репортера на " Ройтерс " Исам Абдала в Ливан предходната година, изстрелвайки два 120-милиметрови снаряда по група " публицисти, които могат да бъдат ясно разпознати " в нарушаване на интернационалното право, откри следствие на Организация на обединените нации за случая от 13 октомври, съобщи Дневник и Българска телеграфна агенция.

Разследването на Временните сили на Организация на обединените нации в Ливан (UNIFIL), систематизирано в отчет, забелязан от " Ройтерс ", съобщи, че техният личен състав не е записал никаква замяна на огън през границата сред Израел и Ливан над 40 минути преди израелският танк " Меркава " да открие огън.

" Стрелбата против цивилни, в този случай публицисти, които могат да бъдат ясно разпознати, съставлява нарушаване на Резолюция 1701 (2006) на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и интернационалното право ", се споделя в отчета на UNIFIL, като се базира на резолюция 1701 на Съвета за сигурност.

В отчета от седем страници от 27 февруари се споделя още: " Смята се, че не е имало замяна на огън през синята линия по време на случая. Причината за ударите против публицистите не е известна. "

Съгласно резолюция 1701, призната през 2006 година за преустановяване на войната сред Израел и ливанските бойци на " Хизбула ", мироопазващите сили на Организация на обединените нации бяха ситуирани да следят прекратяването на огъня по 120-километровата демаркационна линия или Синята линия сред Израел и Ливан.

Като част от задачата си бойците на Организация на обединените нации записват нарушавания на примирието и проверяват най-фрапиращите случаи.

Освен че убиха Абдала, двата танкови патрона също раниха шестима други публицисти на мястото на случая.

Попитан за отчета на UNIFIL, представителят на Израелските сили за защита (IDF) Нир Динар сподели, че " Хизбула " е нападнала армията покрай израелската общественост Ханита на 13 октомври. Тя дала отговор с артилерийски и танков огън, с цел да отстрани опасността, а след това схванала, че публицисти са ранени.

" Израелските сили за защита съжаляват за всяко пострадване на незамесени страни и не стрелят съзнателно по цивилни, в това число публицисти ", сподели Динар. " Армията смята свободата на медиите за извънредно значима, като в същото време разяснява, че да си във военна зона е рисково. "

Според Динар Механизмът за определяне и оценка на обстоятелствата на Генералния щаб, който дава отговор за прегледа на изключителни събития, ще продължи да изследва случая. Според уеб страницата на армията екипът за определяне на обстоятелства изпраща своите прегледи на отдела по правни въпроси на израелската войска, който взема решение дали даден случай изисква наказателно следствие.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР