Израелски режисьор критикува НетаняхуИзраелският режисьор Амос Гитай атакува остро правителството

...
Израелски режисьор критикува НетаняхуИзраелският режисьор Амос Гитай атакува остро правителството
Коментари Харесай

Израелски режисьор критикува Нетаняху

Израелски режисьор подлага на критика Нетаняху
Израелският режисьор Амос Гитай нападна остро държавното управление на страната си в понеделник за опитите на властта „ да трансформира културата в агитация “ и да сътвори улеснение на "най-лошите антисемити в Европа".

Той предизвести, че "отвореното общество" на Израел е изложено на заплаха от дясното държавно управление на Бенямин Нетаняху, когато той показа два нови документални кино лентата на филмовия фестивал във Венеция.

"Беше казано, че най-голямото почитание, което един създател може да отдаде на своята страна, е да бъде сериозен към нея", сподели Амос Гитай.

"Силните култури не постоянно се нуждаят от благосклонност, само че в Израел има огромен спор за министъра на културата на това неприятно държавно управление, което счита, че цялата просвета е пропаганда".

Гитай, който е бил тежко ранен през войната Йом Кипур през 1973 година, настоя, че той и други израелски либерали "обичаме страната ни, само че посоката, в която поема страната, е доста проблематична. Правителството може да унищожи самата концепция за отворено общество".

Режисьорът, който сподели, че идващият му план ще бъде за произхода на европейския антисемитизъм, осъди Нетаняху поради това, което критиците на премиера нарекоха неговата "нелиберално заиграване" с унгарския водач Виктор Орбан.

Той сподели, че хората би трябвало да приказват "когато виждат, че Нетаняху се ръкува с най-лошите антисемитски водачи в Европа и в същото време разрешава да стрелят по невъоръжени палестински протестиращи в Газа “.

"Той има вяра единствено във физическа мощ. Това е доста нееврейско, тъй че би трябвало да бъде критикувано", добави режисьорът.

Гитай демонстрира два кино лентата на фестивала: "Писмо до другар в Газа" и "Трамвай в Йерусалим", като и двата се пробват да предизвестяват за това до каква степен може да докара "непримиримостта" на Израел.

Той сподели, че антисемитизмът към момента е надълбоко в "ДНК на европейското общество", тъй че не е изненадващо, че той се появява още веднъж в целия континент.

"Неговият генезис е набожен, църквата отглежда генерации да ненавиждат евреите, те горяха евреи и ги дискриминираха и ги унижаваха с векове".

Но евреите оцеляха и "надделяха. Те към момента са в близост, което е впечатляващо, само че те не би трябвало да не помнят уроците". /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР