Израелската страна протестира срещу резолюция на ЮНЕСКО, в която тя

...
Израелската страна протестира срещу резолюция на ЮНЕСКО, в която тя
Коментари Харесай

ЮНЕСКО отново разгневи Израел

Израелската страна стачкува против резолюция на ЮНЕСКО, в която тя е наречена " окупационна мощ " в Стария град на Ерусалим, съобщи Асошиейтед прес.

В резолюцията участниците в съвещанието на Комитета на ЮНЕСКО за международното завещание, състояло се в полския град Краков, употребяват по адрес на Израел формулировката " Израел, окупационната мощ ".

Бокова получила смъртни закани поради проекторезолюция за светите места в Ерусалим

В документа се съдържа и апел към израелската страна да спре " с непрекъснатите разкопки, изкопни работи, строителни действия, планове и противозаконни практики " в Източен Ерусалим и в частност в Стария град.

Комитетът на ЮНЕСКО реши да остави в листата с обекти на международното завещание, които са в заплаха, историческите стени на града. Западната стена (Стената на плача) е останка от библейския храм на евреите и едно от най-свещените за тях места.

Шестдневната война, която промени Близкия изток

Израелският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Дани Данон окачестви като " срамен " текста на резолюцията и сподели, че в Стария град се намират " най-свещените " за евреите места. " Никакъв псевдокомитет за наследството не може да прекъсне връзките сред нашия народ и Ерусалим ", уточни Данон в изказване, получено през днешния ден от Асошиейтед прес.

Резолюция на ЮНЕСКО разгневи Израел и през октомври 2016 година

Формулировката, която бе препоръчана от Кувейт, Ливан и Тунис, провокира следващия скандал сред Израел и ЮНЕСКО.

По време на Шестдневната война през 1967 година Израел завладява Източен Ерусалим дружно с места, които са свещени за евреи, християни и мюсюлмани.

Палестинците претендират за тези територии като част от бъдещата си страна и ориста им е един от най-деликатните въпроси в продължаващия от десетилетия спор в Близкия изток. По тематиката Израел приключва съдействието с ЮНЕСКО Шимон Перес: ЮНЕСКО е мощен мотор за позитивни промени в света
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР