Израелската разузнавателна агенция Мосад“ стои зад атаката с взривените пейджъри

...
Израелската разузнавателна агенция Мосад“ стои зад атаката с взривените пейджъри
Коментари Харесай

Ройтерс: Мосад стои зад взривовете с пейджъри в Ливан

Израелската разследваща организация „ Мосад “ стои зад офанзивата с взривените пейджъри в Ливан, ориентирана против бойци на „ Хизбулла “. Това оповестяват източници на организация Ройтерс. Според информацията в близо 5 хиляди пейджъри са били сложени взривни устройства.

Жертвите все още са 9, ранените хиляди, като над 200 са с заплаха за живота. Болниците са претъпкани, доста от потърпевшите са ослепени, други – с ампутирани крака. От Тел Авив все още няма коментар.

Информаторите на Ройтерс настояват, че проектът за офанзивата е разработван с месеци. Пейджърите са били създадени в Тайван. Ливански източник от службите за сигурност съобщи, че пейджърите са били от тайванската компания Gold Apollo, само че в изказване компанията съобщи, че не е произвеждала устройствата, а те са дело на компания, наречена BAC, която има лиценз за потребление на нейната марка, само че не даде повече детайлности.

Подкрепяната от Иран „ Хизбулла “ към този момент съобщи, че Израел ще получи ответен удар.

Двама източници, осведомени с интервенциите на групировката, обявиха пред Ройтерс тази година, че бойците на „ Хизбулла “ употребяват пейджъри като нискотехнологично средство за връзка в опит да избегнат израелското следене на местоположението.

Но почитан ливански източник съобщи, че устройствата са били модифицирани от израелската шпионска работа Мосад „ на индустриално равнище “.

„ Мосад е поставил навътре в устройството платка с взривен материал, която получава код. Много е мъчно да се открие по какъвто и да е метод. Дори с каквото и да е устройство или скенер “, декларира източникът.

Според инфомацията 3000 от пейджърите са се взривили, когато до тях е било изпратено кодирано известие, което по едно и също време е задействало взривните субстанции.

 Дарик

Друг източник от службите за сигурност съобщи, че в новите пейджъри са били скрити до три грама експлозиви, които са останали „ незабелязани “ от Хизбула в продължение на месеци.

Атаката е един от най-сериозните удари по опитите за реализиране на мир в района. На 7 октомври ще се навръши 1 година от началото на войната сред Израел и Хамас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР