Израелската полиция забрани на мъже под 50 години да влизат

...
Израелската полиция забрани на мъже под 50 години да влизат
Коментари Харесай

Израел забрани на палестинци, по-млади от 50 години, да влизат в Стария Ерусалим

Израелската полиция забрани на мъже под 50 години да влизат в Стария град на Ерусалим през днешния ден - деня, в който се организира огромната мюсюлманска петъчна молитва, съобщи " Франс прес ". Ходът провокира острото неодобрение на палестинците, десетки от които скандираха " Народът желае да освободи (джамията) " Ал Акса " пред Лъвската врата на стените на Стария град на Ерусалим.

" Влизането в Стария град и на Храмовия рид ще бъде позволено единствено за мъже на 50 и повече години. Жените на всякаква възраст ще бъдат допускани до такава степен ", се споделя в изказване на израелската полиция.

Мярката е взета в подтекста на мощно напрежение към Храмовия рид - Площада на джамиите в Стария град на Ерусалим, откакто предходната седмица двама израелски служители на реда бяха убити там и управляващите сложиха железни детектори на входовете.

В знак на митинг мюсюлманските богомолци взеха решение да не вървят да се молят на Площада на джамиите и стотици палестинци от неделя правят молитвите си в Стария град. Там съвсем всеки ден има и конфликти с полицията.

Храмовият рид или Площадът на джамиите се намира в Източен Ерусалим, палестинската част на града, анексирана от Израел - анексия, която интернационалната общественост по този начин и не призна. Израел управлява достъпа до Храмовия рид, само че ръководството на обекта е поверено на Йордания.

Палестинският президент Махмуд Абас прикани Съединени американски щати да окажат напън върху Израел да анулира новите ограничения за сигурност, които подхранват напрежението в региона на противоречивата реликва в Ерусалим. Палестинската информационна организация УАФА заяви, че Абас е отправил апела нощес в телефонен диалог със съветника на Белия дом Джаред Къшнър, показва ДПА.

 Палестински по време на митинг в Ерусалим.
© Ronen Zvulun, Reuters

Палестински по време на митинг в Ерусалим.

Палестинският президент е предизвестил, че ситуацията на мястото, известно измежду мюсюлманите като Благородното светилище, а измежду евреите като Храмовия рид, е " доста сериозна " и може да излезе от надзор. Абас редуцира свое посещаване в чужбина и се прибра вкъщи тази заран, с цел да се занимава с изострящата се рецесия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР