При последното насилие израелската полиция уби палестински тийнейджър нападател и бомба на Западния бряг нарани израелци

...
Израелската полиция каза, че е застреляла и убила 14-годишно палестинско
Коментари Харесай

Израелската полиция каза, че е застреляла и убила 14-годишно палестинско момче, което е намушкано мъж на гара за лека железница в Йерусалим

От ЙОСЕФ ФЕДЕРМАН Associated Press, 30 август 2023 г., 8:24 ч.

ЙЕРУСАЛИМ -- Израелската полиция застреля в сряда и уби 14 -годишно палестинско момче, което намушка мъж на гара на ерусалимската железница, казаха официални лица, докато палестински екстремисти детонираха бомба близо до конвой на израелски войници, ескортиращи еврейски богомолци до свято място в окупирания Западен бряг, ранявайки четирима израелски войници .

Атаките дойдоха часове след избухването на боевете в палестински бежански лагер между местните жители и техните собствени сили за сигурност, оставяйки 25-годишен палестински мъж мъртъв.

Кръвопролитието беше последното от смъртоносна вълна от насилие, обхванала района през последната година и половина и не показва признаци на забавяне.

Израелската армия каза, че експлозията късно през нощта в Наблус - крепост на палестински екстремисти в северната част на Западния бряг - е ранила израелски военен офицер и трима войници.

Войниците бяха евакуирани в близката болница за лечение. Един е средно тежко ранен, а останалите са с леки рани. Любителско видео в социалните медии показа голямо облак бял дим, издигащ се във въздуха след взрива.

Войските придружаваха богомолци до гробницата на Йосиф – светилище, където някои евреи смятат, че е погребан библейският Йосиф. Израелската армия каза, че взривът е избухнал, когато нейните сили са се опитвали да разчистят пътя за богомолците и че няма пострадали цивилни.

Мюсюлманите казват, че в светилището е погребан шейх . Армията ескортира еврейски богомолци до мястото няколко пъти годишно в координация с палестинските сили за сигурност.

Но координацията на сигурността е отслабнала по време на вълната от боеве и непопулярните палестински сили за сигурност се борят да запазят контрола в крепости на бойци като Наблус.

Експлозията дойде малко след намушкването с нож в сряда в Йерусалим – при което полицията каза, че палестински тийнейджър е нападнал мъж, ранявайки го средно, преди да бъде прострелян и убит.

Инцидентът се случи по невидимата линия, пресичаща източен и западен Йерусалим.

Според полицията момчето е намушкало мъжа на перона на гарата. Служител на военизираната гранична полиция, който не е на служба във влак, забелязал нападението, слязъл от влака и застрелял нападателя. По-късно полицията публикува снимка на това, което според тях е ножът, чийто връх е изцапан с кръв.

Въпреки това не е ясно дали момчето, идентифицирано като жител на Палестински квартал в Източен Йерусалим, все още е бил въоръжен, когато е бил убит в това, което беше описано като бързо развиващ се инцидент. да се бори с терориста” след намушкването.

Един свидетел, Елдад Бар-Кочва, каза пред новинарския сайт Ynet, че е седял на гарата със съпругата си, когато момчето е извадило ножа.

„Нахвърлихме се върху него, аз го ритнах силно в лицето и ръката и ножът падна от ръката му. Граничен полицай го притича и го простреля”, каза той и допълни, че целият инцидент се е разиграл за около 30 секунди. Полицията похвали „професионалната и бърза реакция“ на полицая и каза, че записът от охранителната камера не е бил достъпен веднага.

По-рано в сряда избухнаха боеве в бежански лагер в северен Западен бряг между палестинците и техните собствени сили за сигурност, оставяйки 25-годишен палестинец мъртъв, казаха официални лица. Вълненията подчертаха предизвикателствата, пред които е изправена палестинската полиция, опитвайки се да наложи ред в размирната територия.

Палестинската полиция влезе в бежанския лагер в Тулкарем, след като жителите се обърнаха към палестинската власт за отстраняване метални улични бариери, поставени от местни екстремисти, които блокираха достъпа до домове и училища, каза палестинският говорител по сигурността Талал Двейкат.

Металните барикади под ъгъл са основна част от милитаризираните бежански лагери на северния Западен бряг, предназначени да възпират израелските военни превозни средства по време на чести армейски нападения.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">След като полицията разчисти улиците, Двейкат каза, че палестински екстремисти са открили огън пред Tulkarem Muqata, централата на властите. Полицията реагира, „за да контролира ситуацията със сигурността“, добави той.

Палестински служител по сигурността в Тулкарем, говорещ при условие за анонимност, тъй като не е бил упълномощен да говори с медии, каза, че неучастващ палестински жител, който той идентифицира като 25-годишния младеж, е бил хванат в кръстосания огън и убит.

Той твърди, че палестинските сили за сигурност са стреляли сълзотворен газ и шокови гранати срещу палестинските бойци на Ислямския джихад, но не и бойна стрелба. Палестинците, каза той, се опитват да извършат аутопсия, за да установят причината за смъртта, но местната въоръжена група отказа и задържа тялото му. смъртта.

В горещи градове в северната част на Западния бряг под администрацията на палестинските власти, опитите на палестинските сили за сигурност да възстановят вътрешния контрол предизвикаха гняв сред непокорните бойци, които осмиват непопулярната власт и нейния лидер, президента Махмуд Абас, като колаборационисти на Израел. ПА администрира полуавтономни области в окупираната от Израел територия.

Не е в състояние да защити палестинците срещу нарастващи атаки на еврейски заселници и често смъртоносни израелски военни нападения в палестински градове и градове, палестинските сили за сигурност са изправени пред дълбока обществена критика заради предполагаемото си безсилие и хулен съюз за сигурност с Израел.

Близо 180 палестинци са били убити от израелски огън на Западния бряг и Източен Йерусалим от началото на тази година, според данни на Асошиейтед прес. Израел твърди, че повечето от убитите палестинци са били бойци. Но хвърлящите камъни младежи, протестиращи срещу нахлуванията, и тези, които не са участвали в конфронтациите, също са били убити.

Около 30 души са били убити при палестински атаки срещу израелци през това време .

Израел казва, че нападенията имат за цел да разбият бойни мрежи и да осуетят бъдещи атаки. Палестинците казват, че нападенията подкопават техните сили за сигурност, вдъхновяват повече войнственост и укрепват израелския контрол върху земите, които търсят за една надеждна бъдеща държава.

Израел превзе Западния бряг във войната в Близкия изток от 1967 г., заедно с Източен Йерусалим и Ивицата Газа.

___

Авторът на Associated Press Изабел ДеБре в Йерусалим допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР