Израелската полиция и разузнавателните служби са осуетили ирански заговор за

...
Израелската полиция и разузнавателните служби са осуетили ирански заговор за
Коментари Харесай

Израел осуети кървав заговор: $1 милион за убийството на Нетаняху

Израелската полиция и разследващите служби са осуетили ирански скрит план за убийството на висши водачи, в това число на израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Това оповестява американската медия ABC News, като прецизира, че предприемач е изискал 1 милион $, с цел да убие точно Нетаняху.

Моти Маман, 73-годишен израелски предприемач от град Ашкелон, е упрекнат, че два пъти е влезнал незаконно в Иран през Турция, с цел да се срещне със чиновници на разузнаването, ръководещи евентуални заприказва от Техеран.

Твърди се, че разговорите с тях са включвали евентуални проекти за офанзива против Нетаняху, министъра на защитата Йоав Галант, шефа на разузнаването " Шин Бет "  Ронен Бар, някогашния министър председател Нафтали Бенет, както и други високопоставени лица.



Бизнесменът Моти Маман, който е изискал Щатски долар 1 милион, с цел да ликвидира Нетаняху, сниман в ареста

Според властите предполагаемите заговори е трябвало да бъдат възмездие за убийството на ръководителя на " Хамас " Исмаил Ханиех в Техеран през юли, за което Иран упрекна Израел.

Според данните на управляващите Маман е обсъждал опцията да работи като паричен пощальон за други в Израел, да локализира съветски и американски детайли за елиминирането на съперниците на Техеран в Европа и Съединени американски щати, както и да вербува " двоен сътрудник " на Мосад.

Предполагаемите контакти на Маман са били ирански предприемач, наименуван единствено Еди, мъж на име Хаджах, който е показан като сътрудник на иранското разузнаване, и различен неназован служител в разузнаването. Твърди се, че 73-годишният мъж е пътувал два пъти до Иран - през май и август 2024 година, след предварителни срещи в Турция, първата от които се е състояла в южния град Самандаг през април 2024 година

Маман е бил нелегално вкаран през турско-иранската граница два пъти, като вторият път бил прикрит в кабината на камион.

" Израелският жител е изискал предплатено заплащане от 1 милион $, преди да извърши каквото и да е деяние ", уточняват от полицията и разузнаването, като изясняват, че иранскитe сътрудници са отказали да му дадат парите и са дали обещание да се свържат с него в бъдеще.

Твърди се, че Маман, който към този момент е с повдигнато обвиняване, е получил към 558 000 $ за присъединяване в срещите със чиновници на иранското разузнаване.

Високопоставен чиновник на разузнаването разказа случая като " доста сериозен ", добавяйки, че оценките на сигурността подсказват, че " иранците ще продължат напъните си да вербуват оперативни чиновници в Израел за събиране на разследваща информация и осъществяване на терористични задачи в Израел, в това число доближаване до лица с престъпно минало, с цел да изпълнят тези задания ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР